Linkovi

Mali napredak na polju ljudskih prava na Kubi


Magneti za frižider u jednoj kubanskoj prodavnici, od kojih je na nekima i američki predsednik.
Magneti za frižider u jednoj kubanskoj prodavnici, od kojih je na nekima i američki predsednik.

Kritičari predstojeće istorijske posete američkog predsednika Obame Havani navode da kubanska vlada ne bi trebalo da bude nagrađena posetom američkog predsednika.

I pristalice i kritičari istorijske posete predsednika Obame Kubi, planirane za sledeću nedelju, slažu se povodom jedne stvari: od kada su Vašington i Havana uspostavili pune diplomatske odnose, ostrvska nacija zabeležila je tek neznatan napredak na polju osnovnih sloboda i ljudskih prava.

Dok turisti hrle na Kubu kao nikada ranije, Kubanci nastavljaju da beže sa ostrva, kako bi se domogli Sjedinjenih Država.

“Američki san je najbolji, najbolji na svetu. Pobegli smo od braće Kastro”, kaže Luan, imigrant sa Kube.

Predsednik Obama, koji uskoro putuje u Havanu, vidi priliku:

“Verujem da je najbolji način da se unaprede američki interesi i vrednosti, ali i najbolji način da se pomogne kubanskom narodu da poboljša svoj život, kroz angažovanje”.

“Prošle godine zabeleženo je 8.616 politiških hapšenja, što je ogromno povećanje” - ističe republikanski kongresmen Mario Dijas Balart.

Kritičari navode da kubanska vlada ne bi trebalo da bude nagrađena posetom američkog predsednika.

“Objektivno, Kastrov režim nije popravio ništa u oblasti ljudskih prava. Štaviše, stvari su se pogoršale”, izjavio je Mario Dijas Balart, republikanski kongresmen.

“Mislim da je jako teško ukazati na istinsku promenu na Kubi. Za to će biti potrebno mnogo vremena. Ovo je vlada i sistem koji su duboko ukorenjeni još od 1959. Postoji veliki otpor prema promenama i mislim da je suviše rano reći kojim će putem Kuba krenuti”, navodi Majkl Šifter iz organizacije Interamerički dijalog.

Obama obećava da će biti jasan i glasan.

“Otvoreno ću govoriti o ozbiljnim razlikama sa kubanskom vladom, uključujući demokratiju i ljudska prava. Ponoviću još jednom da će SAD nastaviti da se zalažu za univerzalne vrednosti, poput slobode govora, okupljanja i veroispovesti”.

“Kuba je otvorena za razgovor o svim pitanjima sa američkom vladom, uključujući i ljudska prava” - odgovara Hosefina Vidal iz Kubanskog ministarstva inostranih poslova. Obamini kritičari nisu zadovoljni.

“Na Kubi se ne održavaju izbori. Tamo nemate priliku da birate. Moj problem je što i ja želim da se odnosi SAD i Kube promene, ali mora da postoji reciprocitet”, kazao je Marko Rubio, republikanski predsednički pretendent.

Drugi su veći optimisti povodom ove posete.

“To predstavlja način da se pokuša da se Kastrova vlada malo više otvori - što je drugačiji pristup od onoga koji je bio na snazi pola veka i koji nije uspeo”, navodi Majkl Šifter. On ističe da će Obamina poseta biti budno praćena i da će je pozdraviti širom američkog kontinenta.

XS
SM
MD
LG