Linkovi

Kriminalističku policiju treba da kontrološe tužilaštvo


Kriminalistička policija bi trebalo da bude pod kontrolom tužilaštva smatra 96 odsto ispitanih tužilaca, i 87 odsto ispitanih policajaca, rezultat je sa predstavljanja projekta Tužilačka istraga na zapadnom Balkanu - Kako da postanemo efikasniji.

Projekat je sproveden u direktnoj kooperaciji Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i istraživačke agencije CeSID i trajao je u periodu između jula i avgusta 2016. godine. Učestvovalo je 260 tužilaca raspoređenih u 50 gradova/opština iz cele Srbije i 52 pripadnika policije iz 14 od 26 postojećih policijskih uprava.

"U želji da istraživački instrument koji je korišćen prilikom sprovođenja ovog istraživanja bude što kvalitetniji, upitnik je testiran na dve foksu grupe: prva je organizovana u Nišu sa predsavnicima tužilaštva, a druga u Valjevu sa predstavnicima policije," rekao je Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca.

Više od 80 odsto ispitanih tužilaca, najveću prepreku za kvalitetno obavljanje tužilačke istrage predstavljaju nedovoljan broj tužilaca, tužilackih pomoćnika, osoblja i neadekvatni prostorni i tehnički uslovi, navodi Stefanović.

"Kada je reč o samom međusobnom odnosu tužilaštva i policije u sprovođenju tužilačke istrage, tužioci osnovni problem vide u postojećem zakonodavnom okviru i činjenici da rukovodeća uloga tužioca u predistražnom i istražnom postupuku nije potkrepljena efektivnim mehanizmima koji bi omogućili da se ta uloga i faktički ostvari," dodao je on.

Kako je naveo Stefanović, istovremeno, i policija i tužilaštvo pokazuju visok stepen razumevanja za problem druge strane, kao i visok stepen saglasnosti da je jedino ispravno rešenje stavljanje kriminalisticke policij pod "kapu tužilaštva".

Osnovni cilj projekta je bio pružanje podrške efikasnom i delotvornom upravljanju pravosuđem u Srbiji i to kroz razmenu iskustava i uspešnu implementaciju tužilačke istrage koja je uvedena novim krivičnim procesnim zakonodavstvom Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG