Linkovi

Kraljica Elizabeta o ciljevima nove vlade u Londonu


Britanska kraljica Elizabeta je danas formalno otvorila zasedanje novog saziva Parlamenta izlaganjem zakonskih ciljeva vlade premijerke Tereze Mej.

Program nove vlade uljključuje i brojne pripreme u vezi sa izlaskom Britanije iz Evropske unije. Britanci su se o tome izjasnili prošle godine na referendumu, a pregovori o razdruživanju između Britanije i Evropske unije su u toku. Članovi Parlamenta će sledeće nedelje glasati o tome da li da prihvate predložene mere ili ne.

U svom govoru, kraljica Elizabeta je ukazala na prioritete premijerke Mej:

"Prioritet moje vlade je da osigura ono što je za zemlju najbolje u svetlu izlaska iz Evropske unije. Moji ministri su predani radu sa parlamentom u vezi sa prenosom administrativnih poslova, biznisa i ostalog, kao i izgradnjom najšireg mogućeg konsenzusa za budućnost zemlje izvan zajednice evropskih zemalja."

Konzervativna partija Tereze Mej je na vanrednim parlamentarnim izborima, koji su imali za cilj da učvrste vladine pozicije za poregovore o Bregzitu, izgubila apsolutnu većinu u Parlamentu. Rezultati su doveli do toga da konzervativci moraju za manjinsku vladu da traže koalicione partnere.

Velika Britanija planira da napusti Evropsku uniju do kraja marta 2019, a zbog kompleksnosti pregovora o brojnim pitanjima poput trgovinske razmene i slobode kretanja, rasprava o tome će u Britanskom parlamentu trajati naredne dve godine.

Princ Filip
Princ Filip

Princ Filip u bolnici zbog infekcije

Britanski princ Filip, suprug kraljice Elizabete, primljen je u bolnicu sa infekcijom. U saoštenju objavljenom iz Bakingemske palata navodi se da je princ Filip primljen u bolnicu Kralj Edvard VII u Londonu iz predostrožnosti i da ima infekciju ali je “dobro raspoložen.”

Princ Čarls prisustvovao je kraljičinom govoru na otvaranju parlamenta umesto svog oca, Filip, vojvoda od Edinburga, ima 96 godina i u maju je objavio da će smanjiti svoja pojavljivanja u javnosti i neće preuzimati nove uloge u promociji humanitarnih ciljeva. Princ Filip proteklih godina je bolovao od blokirane srčane arterije i teške infekcije bešike ali je njegovo zdravstveno stanje u celini dobro.

XS
SM
MD
LG