Linkovi

Kralj Tajlanda stao na put političkim snovima svoje sestre


Princeza Tajlanda Ubolratana Mahidol maše ispred Velike palate u Bangkoku na Tajlandu, 27. oktobra 2017.

Kralj Tajlanda uništio je planove svoje starije sestre da se kandiduje za premijerku.

Partija Tai Raksa Čart objavila je u petak da će princeza Ubolratana, koja ima 67 godina, biti kandidat te stranke za premijera na izborima 24. marta. Međutim, političke nade princeze su uništene gotovo odmah, kada je njen mlađi brat, kralj, objavio oštro saopštenje u kojem je kandidaturu svoje sestre opisao kao "izuzetno neprikladnu", navodeći da je protivna tradiciji i nacionalnoj kulturi.

U subotu s​je stranka Tai Raksa Čart zaklela na lojalnost kralju i saopštila da će se povinovati "kraljevskom naređenju."

Puangtong Pavakapan, profesor političkih nauka na univerzitetu Čulalongkorn, izjavio je za francusku novinsku agenciju AFP da je kraljevo neslaganje srušilo kandidaturu njegove sestre.

Princeza se u subotu na Instagramu, ne pominjući svog brata ili uništene političke planove, zahvalila svojim pristalicama na "ljubavi i ljubaznosti" i izrazila nadu da će se u njenoj zemlji proširiti zaštita prava i prilika za građane.

Na Tajlandu će se održati izbori 24. marta, prvi od vojnog puča 2014. Posle njega je na vlast došla vojna hunta čiji je cilj bio da se iskoreni uticaj bivšeg premijera Taksina Šinavatre, čiji su saveznici pobeđivali na svim nacionalnim izborima od 2001.

Od kada je Taksin zbačen u vojnom puču 2006, establišment Tajlanda nije imao mnogo uspeha da oslabi njegovu političku mašineriju ustavnim amandmanima, sudskim presudama i izmenama izbornog sistema.

Veruje se da je upravo Taksin, koji živi u egzilu, odigrao ulogu u kandidaturi princeze Ubolratane da bi izbegao zatvorsku kaznu, pošto je osuđen za konflikt interesa. Njegova navodna veza sa tom kandidaturom je uzdrmala rojaliste koji svoju kampanju protiv Taksina doživljavaju kao način da se zaštiti monarhija.

Kao kandidatkinja, Ubolratana bi pokušala da smeni lidera hunte, premijera Prajuta Čan-oču, kojeg podržava vojska Tajlanda. Ta zemlja je ustavna monarhija od 1932.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG