Linkovi

Kraj protesta u Hong Kongu?


Policija uklanja barikade koje su demonstranti podigli ispred vladingo sedišta u Hong Kongu, 11. decembra 2014.
Policija uklanja barikade koje su demonstranti podigli ispred vladingo sedišta u Hong Kongu, 11. decembra 2014.

Vlasti u Hongkongu počele su da uklanjaju barikade, šatore i otpatke sa ulica oko vladinih kancelarija. Time su praktično okončani protesti, koji su trajali duže od dva meseca.

Vlasti su izrazile zabrinutost zbog mogućeg nasilja, pošto sklanjaju šatore i barikade, s ciljem da privedu kraju najduže proteste s kojima se kineska vlada suočila u poslednjih više od 20 godina. Demonstranti koji nisu želeli da napuste kampove, pristali su da budu privedeni.

Međutim, jasno je da je sukob u Hong Kongu daleko od završetka. Itan Čun, vođa hongokonške Federacije studenata, kaže da će se demonstranti vratiti na ulice ukoliko vlasti nastave da ignorišu njihove zahteve.

“Već smo probudili društvo. Vlada i policija mogu da očiste ulice, ali ne mogu da očiste svest cele probuđene populacije“.

Studentkinja Džun se slaže s njim:

“Verujem da će istorija dokazati da smo u pravu“.

Kina nije pokazala spremnost na kompromis,a državni mediji deluju ubeđeno da će protest biti kratkog daha i da ga uglavnom pokreću – kako navode - strane, neprijateljske snage.

Sledeća prekretnica za pokret biće iduće godine, kada zakonodavci budu glasali o kontroverznom izbornom zakonu, za koji je Kina naložila Hong Kongu da mora da ga prihvati.

“Verujem da ćemo u to vreme ponovo izaći na ulice“, kaže učesnica demonstracija, Lijana.

Tako da za sada, iako se jedno poglavlje demonstracija u Hong Kongu završava, deluje da je novo već počelo.

XS
SM
MD
LG