Linkovi

Kraj izborne drame u Srebrenici?


Brojanje glasova iz Srebrenica u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu (AP Photo/Amel Emric)
Brojanje glasova iz Srebrenica u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu (AP Photo/Amel Emric)

U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, uz prisustvo posmatrača, u ponedeljak su ponovo prebrojani glasački listići spornih biračkih mesta iz Srebrenice. Mladen Grujičić, zajednički srpski kandidat za načelnika opštine Srebrenica, i dalje je u velikoj prednosti u odnosu na Ćamila Durakovića. Iako bi to moglo značiti da se izborna drama u tom gradu približava kraju, Stranka demokratske akcije pozvala je da se izbori ponište i ponovo održe.

Novim prebrojavanjem glasačkih listića, sa tri sporna birališta, Grujičić je dobio 392 glasa, a Duraković 269. Kada se saberu svi ovi rezultati, Grujičić ima ukupno 4.454 glasa, a Duraković 2.306, što znači da je Grujičić trenutno u prednosti za 2.148 glasova, javile su agencije.

Međutim, Stranka demokratske akcije zatražila je danas poništavanje izbora u Srebrenici zbog grubog narušavanja integriteta izbornog procesa u ovoj opštini.

Kolegij SDA u saopštenju traži da se ponište izbori u Srebrenici, jer je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika MUP-a RS 4.oktobra u zgradu Opštine Srebrenica, u kojoj je čuvan izborni materijal.

Vreće sa izbornim materijalom dovezene su u subotu u cedište CIK-a u Istočnom Sarajevu. Portparolka Centralne izborne komisije BiH, Maksida Pirić, očekuje da time danas bude staveljan tačka na izborni proces u Srebrenici, gradu koji se nalazi u Republici Srpskoj, a koji je simbol stradanja muslimana i Bošnjaka u BiH u poslednjem ratu.

Izborni proces je zapao u probleme nakon što su objavljeni preliminarni, nezvanični i nepotpuni podaci CIK-a, prema kojima je na izborima za gradonačelnika Srebrenice pobedio kandidat udruženih srpskih stranaka Mladen Grujičić sa 3.980 glasova, dok je dosadašnji gradonačelnik Ćamil Duraković dobio 1.742 glasa.

Ovakvi rezultati i činjenica da Bošnjaci gube vlast u Srebrenici, izazvala je burne reakcije u tom gradu i širom Bosne i Hercegovine. I Mladen Grujičić, i Ćamil Duraković saopštili su da su primili pretnje.

Opisujući zategnutu situaciju nakon lokalnih izbora, agencija AP navela je u svom ostvrtu da je među "nacionalističkim partijama koje su lako pobedile (na lokalnim izborima u BiH) i ona koja želi odvajanje od Bosne", dok AFP podseća da je "Srebrenica poznata po masakru iz ratnog vremena 8.000 muslimana koji su počinile srpske snage".

AFP ocenjuje da je "Srebrenica danas Bosna u malom, sa muslimanima i Srbima koji žive jedni pored drugih, ali nikako zajedno, i dalje nepoverljivi jedni prema drugima više od dve decenije od završetka rata u Bosni koji je trajao od 1992. do 1995, koji je odneo 100.000 života i zbog kojeg je raseljeno dva miliona ljudi".

Policija u zgradi Opštine

Nakon održanih izbora, izborni materijal u zgradi Opštine Srebrenica obezbeđivale su policijske snage Centra javne bezbednosti Bijeljina sa, kako je navedeno, ciljem održavanja stanja bezbednosni, a sve to nakon što je trka za prvog čoveka grada postala neizvesna i sa puno optužbi za neregularnosti.

Nakon što je policija ušla u zgradu opštine, portparolka Centra javne bezbednosti (CJB) Banjaluka Aleksandra Simojlović naglasila je za RSE da se pripadnici policije ni na koji način ne mešaju u izborni proces.

Te snage su kasnije povueče, a umesto njh zgradu su obezbeđivali policajci Policijske stanice Srebrenica, koja je mešovitog nacionalnog sastava.

Zbog prisustva policije, članovi Opštinske izborne komisije Srebrenica ustvrdili su da im je onemogućen rad.

Policijske snage raspoređene su u zgradi opštine pod objašnjenjem da je izborni materijal bio iznošen iz zgrade Skuopštine Opštine i da je time ugrožena regularnost izbornog procesa. Međutim, član CIK-a Suad Arnautović, rekao je da nisu iznošeni glasački listići, niti zapisnici, već se radi o olovkama, makazama, lepku i slično, tj. materijal koji nje tajan i koji ne može ugroziti regularnost glasanja.

Napetost koja je usledila nakon izbora rezultirala je time da je demoliran jedan ugostiteljski objekat u vlasništvu povratnice Zahide Ramić.

"Došli su, polupali prozore, polomili suncobrane, polupali mi sve živo. Najvjerovatnije da je to posljedica izbora, ništa drugo. To je sve politika", ističe Zahida Ramić za RSE.

U postibornu dramu nakon lokalnih izbora, uključile su se i Majke Srebrenice poručivši da su ogorčene zbog "upada" policije RS u zgradu Opštine, gde se nalazi izborni materijal.

Predsednica tog udruženja Hatidža Mehmedović smatra da nije u redu da bude u zradi opštine jer je, kako kaže, policija RS ta koja je "počinila najveća zlodela".
"Policija tog entiteta je počinila najveća zlodela. Policija je bila direktan učesnik u genocidu i imaju krvave ruke do lakata. Ovo što danas rade je pokazatelj onoga što su radili devedesetih godina", kaže Hatidža Mehmedović. "Ne znam samo kako je međunarodna zajednica dopustila da Srebrenica, nakon svega, ostane poligon za političko potkusurivanje. Neka im je na čast! Dali su nas na klanje 90-tih, a danas nas muče. Neka ih je sram," kaže Mehmedović.

Ona je zapitala i mora li po svaku cenu u Srebrenici da pobedi srpski kandidat Mladen Grjujičić, koga opisuje kao predstanika onih za koje kaže da su Bošnjake "zavili u crno".

"Tražimo da načelnik bude iz naroda koji je najgore prošao. Načelnik Srebrenice mora biti načelnik onim nišanima u Potočarima. Mi još uvek čekamo glasove iz inostranstva i nadamo se da će naši ljudi pomoći da se ne desi najgore", dodala je Hatidža Mehmedović za sarajevski portal Avaz.

Sa druge strane, pedsednik Republike Srpske Miodrag Dodik izjavio je da je ponosan na činjenicu da bi Mladen Grujičić mogao definitivno biti potvrđen kao nacelnik opštine Srebrenica.

"Mislim da se radi o Bošnjacima koji ne mogu da prihvate i podnesu da gube lokalne izbore. U tom pogledu izjave tipa da (načelnik opštine Srebrenica) ne može biti Srbin i ostale koje smo mogli da čujemo, apsolutno ne doprinose stabilizaciji", rekao je Dodik.

Predsednik RS je odbacio tvrdnje pojedinaca da bi načelnik Grujičić minimizirao ili odbacio obeležavanje stradanja Bošnjaka.

"Srebrenica je, i poznato je i za nas, mesto ogromnog stradanja Bošnjaka ali i isto tako i stradanja Srba. Do sada smo imali zloupotrebu lokalne vlasti samo na pitanjima obeležavanja stradanja Bošnjaka i nikada nije bilo moguće da se u okviru opštine organizuje bilo kakvo obeležavanje stradanja Srba", kaže Dodik.

Pozivi na očuvanje mira

Ćamil Duraković, dosadašnji načelnik Opštine Srebrenica, pozvao građane "da ne podležu insceniranom kreiranju panike u gradu” i da ostanu “mirni i dostojanstveni, bez straha...".

Srpski kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić, uveren u svoju pobedu na lokalnim izborima, poručio je Bošnjacima i svim građanima tog grada da nemaju razloga za brigu, te da je spreman da ode u Memorijalni centar u Potočare, ako će to doprineti da Srebrenica krene napred.

Grujičić je potvrdio da se u Srebrenici dogodio zločin, ali je dodao da kvalifikacije tog zločina treba ostaviti sudovima.

"Zločin se desio. Kvalifikacije ostavimo kada se završe svi sudski procesi. Zločin je nesporan, to niko neće da ospori i ja sam i rekao da uvažavam i poštujem svaku žrtvu koja se dole desila, a sve kvalifikacije koje proističu iz tog zločina ostvimo da vreme pokaže i meni neće biti problem da prihvatim bilo kakvu kvalifikaciju."

Bošnjacima i svim građanima Srebrenice je poručio da nemaju razloga za briku, ako on bude na čelnoj poziciji tog grada. Učiniće, kazao je sve za njihov bolji život.

O obeležavanju 11. jula, što je za Bošnjake u BiH veoma važan dantum, Grujičić je rekao da će se taj dan obeležavati kao što se obeležavao do sada, te da on neće imati nikakvu smetnju što se tiče toga.

"Opština i opštinska uprava će pomoći u svakom smislu da taj dan protekle veličanstveno i dostojanstveno u skladu sa događajem koji se desio, jer ja zaista poštujem svaku žrtvu, poštujem svakoga ko je izgubio nekoga, jer ja sam žrtva rata tako da saosjećam sa tim ljudima", naveo je on u intervjuu Anadoliji.

Istakao da nema mržnju prema Bošnjacima, ali da mrzi politiku koja se vodi na račun Srebrenice i koja manipuliše sa ovim ljudima i sa ovim žrtvama. "Poručujem da ću biti načelnik svih građana Srebrenice i učiniću sve, a to će oni imati prilke da vide u prvom mandatu, da će oni bolje živeti nego što su živeli u ovih proteklih 17 godina”, izričit je Grujičić.

XS
SM
MD
LG