Linkovi

Kraj duge i napete nedelje u Bostonu


Džohar Carnajev
Džohar Carnajev

Policija posle intenzivne potrage uhvatila drugog osumnjičenog za bombaške napade tokom Bostonskog maratona.

Duga, napeta nedelja konačno je završena za stanovnike Bostona i okoline, pošto su američke vlasti kasno sinoć saterale u ćošak i na kraju uhvatile drugog osumnjičenog za bombaške napade tokom Bostonskog maratona.

Devetnaestogodišnji Džohar Carnajev danas je u bolnici "Bet Izrael" u kritičnom stanju i pod strogim nadzorom. Najgov stariji brat, 26-godišnji Tamerlan, ubijen je u razmeni vatre sa policijom u četvrtak kasno uveče, dok je Džohar pobegao.

Policija ga je kasno sinoć opkolila dok se krio u čamcu, u dvorištu iza jedne kuće u bostonskom predgrađu Votertaun. Vlasti su ga uhvatile posle razmene vatre, i to je odmah dovelo do velikog slavlja na ulicama Votertauna. Oni koji su se našli napolju, burno su pozdravili pripadnike policije i agente FBI-a dok su napuštali taj deo Bostona.

Zvaničnici Masečusetsa i policijski funckioneri obratili su se novinarima nešto više od sat pošto je devetnaestogodišnji Džohar Carnajev uhapšen u Votertaunu.
Saopšteno je:

- Osumnjičeni je teško ranjen i nalazi se u bolnici. Njegovo stanje je ozbiljno.
- Policija je informaciju o tome da se osumnjičeni krije u jednom čamcu u Votertaunu, dobila od jednog žitelja koji je primetio tragove krvi na čamcu i video da se u njemu krije osoba oblivena krvlju. Vratio se u kuću i pozvao policiju.
- Komesar policije u Bostonu pohvalio je žitelje rekavši da su "bili neverovatni
- Gradonačelnik Menino zahvalio se policiji i agentima FBI koji su učestvovali u celodnevnoj poteri koja je rezultirala hapšenjem.
- Guverner Masečusetsa Deval Petrik kazao je da će se žitelji te savezne države večeras odmoriti i da im je laknulo.
Obama: Zatvoreno važno poglavlje ove tragedije
Predsednik Barak Obama objavio je u obraćanju iz Bele Kuće da hapšenje drugog osumnjičenog za bombaške napade u Bostonu zatvara važno poglavlje ove tragedije. Obama je, medjutim, rekao da je potrebno dati odgovore na mnoga pitanja u vezi sa motivima napada.
"Porodice ubijenih zaslužuju odgovore", kazao je Obama nazivajući osumnjićene teroristima.
Predsednik se obratio nešto posle 22 sata po lokalnom vremenu, oko sat i po posle hapšenja Džohara Carnaeva. Obama je kazao kako nacija duguje zahvalnost žiteljima Bostona i pripadnicima bezbednosnih službi, nakon celodnevne potere koja je paralizovala najveći grad u Masečusetsu.
"Znaćemo tačno šta se desilo," poručio je Obama. "Istražićemo svaku moguću povezanost ovih terirista i učinićemo sve što moramo da naš narod bude bezbedan" kazao je Obama.
Prvi osumnjičeni ubijen u okršaju s policijom
Brat uhapšenog Džoihara Carnaeva, Tamerlan, ubijen je u oružanom obračunu sa policijom tokom prošle noći.
Istražitelji su ranije potvrdili da su njih dvojica takođe osumnjičeni da su usmrtili policajca na kampusu Masačusetskog instituta tehnologije (MIT) pre nego što su ukrali automobil i pobegli u predgrađe Votertaun, gde su se sukobili sa policijom.
Vlasti navode da su osumnjičeni bacali eksploziv iz svog vozila, dok ih je policija jurila. Kako je kasnije objavljeno – prvi osumnjičeni, koji na fotografijama koje je objavio FBI nosi crni kačket, smrtno je ranjen u obračunu sa policijom i umro je na putu za bolnicu „Bet Izrael“.
Zvaničnici bolnice kažu da osumnjičeni nije davao znake životra kada je dovezen, imao je nekoliko rana od vatrenog oružja, i šrapnelske povrede, koje su mogle da budu izazvane eksplozijom.
U dvostrukom bombaškom napadu pred ciljem Bostonskog maratina u ponedeljak, ubijene su tri osobe, među kojima osmogodišnji dečak i studentkinja kineskog porekla. U eksplozijama je povređeno više od 170 ljudi.
XS
SM
MD
LG