Linkovi

Kotorska tvrđava na listi svjetske baštine UNESCO


Kotorska tvrdjava (MADEinMONTENEGRO.com )

Tvrđava na brdu Sveti Ivan kod starog grada Kotora biće upisana na Listu svjetske baštine UNESCO-a, potvrđeno je danas na 41. zasijedanju Komiteta za svjetsku baštinu te organizacije koje se održava u poljskom gradu Krakovu, saopštilo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Pored tvrđave koju Kotorani zovu San Giovanni - podignute na 240 metara visokom brdu iznad starog grada - na listi za upis u svjetsku baštinu našli su se i odbrambeni sistem Zadra i tvrđava Sveti Nikola u Šibeniku u Hrvatskoj, te utvrđeni gradovi Bergamo, Peskijera del Garda i Palmanova u Italiji, saopštili su zvaničnici.

"Komitet je Crnoj Gori, Italiji i Hrvatskoj dao preporuke koje se odnose na neophodnost izrade Procjene uticaja na baštinu (HIA) za sve razvojne projekte, neophodnost informisanja Centra za svjetsku baštinu o svim projektima koji mogu uticati na izvanrednu, univerzalnu vrijednost" piše u saopštenju.

Komitet UNESCO-a i dodaje da je ovim zemljama preporučeno donošenje i implementacija menadžment planova, izradu i primjenu Studije razvoja turističkih kapaciteta, kao i izradu prekogranične strategije konzervacije kulturnih dobara zasnovane na ekspertizi u oblasti venecijanskih utvrđenja, te monitoring svih aktivnosti kroz djelovanje Međunarodnog koordinacionog tijela.

"Kada je u pitanju Kotor, posebno je preporučeno da se revidiraju i izmijene granice zaštićene okoline tako da se obuhvati i dio mora, kako bi se poboljšala dalja valorizacija kulturnog dobra", navodi se u saopštenju i dodaje da je posebno zatraženo da se nastave napori na rješavanju problem urbanističkog razvoja u Kotoru, koji je potrebno posebno tretirati kroz HIA.

U svojoj odluci, Komitet UNESCO-a je ostavio mogućnost da se "upisanom dobru priključi i tvrđava Forte Mare u Herceg Novom", nakon donošenja odgovarajuće studije i sprovođenja konzervatorskih mjera, navodi se u dokumentu.

Pored Herceg Novog, za koji će uskoro biti pokrenuta prpcedura ispunjavanja zahtjeva u skladu sa ICOMOS preporukama kako bi bio priključen upisu, Crna Gora je kandidovala i Ulcinj, saopštili su iz Ministarstva kulture, ali i dodali da nalazi UNESCO-vih eksperata "ukazuju da venecijanski sloj u Ulcinju nije očuvan u mjeri da potvrđuje autentičnost i integritet".

"...Međutim, kako ovo kulturno dobro ima nesporne kulturne vrijednosti koje ukazuju na složenost kulturnih uticaja koji su ostavili trag u Ulcinju, njegov status biće predmet posebne pažnje u saradnji između Opštine Ulcinj i Ministarstva kulture", kazali su u tom vladinom resoru.

Gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić, rekao je u izjavi za RTCG da "ova dobra vijest obavezuje kako lokalnu upravu, tako i cijelu Crnu Goru, da još jednom bude svjesna sa kakvom pažnjom i sa kakvim odnosom treba postupati prema ovo prostoru".

Građena u doba Venecije, između 16. i 18. vijeka, kotorska tvrđava duga 4,5 kilomentra, visoka do 20 metara i široka od dva do 16 metara, bila je dio odbrambenog sistema Mletačke republike koji se proteže duž hiljadu kilometara na obalama Italije, Hrvatske i Crne Gore.

Smješten na kraju najdubljeg prirodnog fjorda na Mediteranu, sa jedinstvenom raznovrsnošću kulturnih uticaja, drevni Kotor je 1979. je uvršten na listu Svjetske baštine UNESCO-a. Pored ovog drevnog grada i tvrđave, UNESCO je u Crnoj Gori do sada stavio pod zaštitu nacionalni park Durmitor i srednjevjekovne stećke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG