Linkovi

Kotor: Devet uhapšenih, policija objavila rat narko-klanovima


Policijska akcija u Kotoru (RFERL / Arhiv)
Policijska akcija u Kotoru (RFERL / Arhiv)

Policija Crne Gore uhapsila je devet osumnjičenih pripadnika kriminalne organizacije za koju se vjeruje da je odgovorna za nekoliko krvavih napada i ubistava u Kotoru, turističkom gradu pod zaštitom UNESCO-a.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da izdata potjernica za još sedam osoba osumnjičenih da su zajedno s uhapšenima „stvorili zločinačku organizaciju".

Uhapšeni se sumnjiče za umiješanost u krijumčarenje droge, ilegalno posjedovanje oružja i zloupotrebu službenog položaja, kao i iznudu, davanje mita, zelenaštvo i teška djela protiv opšte sigurnosti.

"Neće biti mira u Crnoj Gori dok vođe kriminalnih bandi ne budu dovedeni pred lice pravde", ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović, rekao je novinarima u ponedjeljak. „Mnogo rizikujemo ako svako ne bude radio svoj posao“

Lokalni mediji su izvijestili da je uhapšena grupa, u kojoj je navodno i zamjenik kotorskog šefa policije Zlatko Samardžić, povezana sa serijom smrtonosnih mafijaških obračuna koji su ugrozili turističku sezonu u popularnom ljetovalištu koje godišnje posjeti oko milion turista.

Mapa nerazriješenih ubistava koja mediji pripisuju obračunima sukobljenih narko-klanova u Crnoj Gori (Izvor: RFERL)
Mapa nerazriješenih ubistava koja mediji pripisuju obračunima sukobljenih narko-klanova u Crnoj Gori (Izvor: RFERL)

Današnje hapšenje uslijedilo je nakon prošlonedjeljnog dvostrukog ubistva u mafijaškom stilu u kotorskom naselju Muo, kada je stradao jedan pripadnik suprostavljenih gangsterskih bandi i njegov prijatelj.

Izvor Glasa Amerike tvrdi da je ilegalni posao sa drogom pretvorio drevni Kotor u važnu tranzitnu luku za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a mnogi mlađi stanovnici tog grada postali kuriri mafije.

Taj izvor je objasnio da je mafijaški „kodeks ćutanja“ otežavao posao policiji u borbi protiv kotorskih kriminalnih organizacija.

Najmanje pet ljudi je ubijeno u nizu smrtonosnih sukoba lokalnih gangova u proteklih nekoliko mjeseci, a grad su tokom ljetnje sezone čuvale specijalne policijske snage.

Drevne zidine Kotora, grada u kome stalno živi tek par hiljada stanovnika, zaštićene su od strane UNESCO-a, a Lonely Planet ga je uvrstio na prvo mjesto liste gradova koje treba posjetiti u 2016.

XS
SM
MD
LG