Linkovi

Kosovsko pravosuđe ima najniži budžet u regionu


Nerešeni slučajevi, manjak sudskog osoblja i nizak budžet koji se odvaja za pravosuđe samo su neki od problema pravosudnog sistema na Kosovu, navodi se u izveštaju “Jačanje kvaliteta i efikasnost pravosuđa na Kosovu”, koji je u sredu predstavljen u Prištini. Šefica Kancelarije Evropske unije Natalija Apostolova kporučila je tom prilikom da niko nije iznad zakona i da je efikasna vladavina prava važna za čitavo kosovsko društvo.

Nalazi izveštaja o proceni pravosudnog sistema koji je izrađen u okviru projekta “Jačanje kvaliteta i efikasnost pravosuđa na Kosovu“ pokazuju da kosovsko pravosuđe u poređenju sa zemljama u regionu ima najmanji budžet kao i manji broj profesionalnih sudija. Kao jedan od najvećih problema u pravosuđu istaknut je veliki broj slučajeva koji nisu rešeni.

“Sudovi treba da čine napore za smanjenje slučajeva. Trebalo bi da uzimaju slučajeve po redu i prioritetima koji su pomenuti u pravosuđu Evropskog suda za ljudska prava. Značajno je i da se uradi redukcija slučajeva koji su obustavljeni”, reklaje predstavljajući izveštaj Julinda Bećiraj – Ekspert Evropske komisije za efikasnost pravosuđa.

“Treba napomenuti da ima poboljšanja. Na primer, administrativno odeljenje funkcioniše veoma dobro. Međutim, istina je da ostaje veliki broj nerešenih predmeta posebno u građanskoj parnici. Smanjenje tih slučajeva je prioritetno za nas”, kazao je Nehat Idrizi šef Sudskog saveta Kosova.

Predstavljanju izveštaja o proceni pravosudnog sistema na Kosovu prisustvovala je i šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova koja je poručila da je efikasna vladavina prava važna za čitavo kosovsko društvo.

“Niko nije iznad zakona, samo takvo društvo može da se razvija i unapredi. Stanovnici Kosova očekuju da imaju kvalitetno pravosuđe kao i vladavinu prava koja njima služi. Evropska unija je posvećena da pomaže Kosovu u osnaživanju vladavine prava. Osnivanje i čuvanje sudskog sistema jeste jedan težak i kompleksan proces”, kazala je Apostolova.

Projekat "Jačanje kvaliteta i efikasnosti pravosuđa na Kosovu“ zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, a sprovodi ga Evropska komisiija za efikasnost pravosuđa uz podršku kancelarije Saveta Evrope u Prištini sa ciljem poboljšanja efikasnosti i funkcionisanja pravosudnog sistema na Kosovu.

Iako je bilo najavljeno, predstavljanju izveštaja nije prisustvovao kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri.

XS
SM
MD
LG