Linkovi

Privremena skupština KiM: Izbori neprihvatljivi


Predstavnici Srba na severu Kosova okupljeni u takozvanoj privremenoj Skupštini APKosovo i Metohija zaključili da su lokalni izbori u suprotnosti sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244.

Predstavnici Srba na severu Kosova okupljeni u takozvanoj privremenoj Skupštini Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, formiranoj uprkos protivljenju zvaničnog Beograda, zaključili su da su za njih lokalni izbori neprihvatljivi, jer su u suprotnosti sa Ustavom Srbije i sa Rezolucijom 1244.

U zaključcima koje su jednoglasno usvojili clanovi privremene Skupstine Kosova I Metohije navodi se da su lokalni izbori na Kosovu, koje je za 3. novembar raspisala kosovska predsednica Atifete Jahjaga, u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosova, zbog čega je njihovo sprovođenje za ovu Skupštinu neprihvatljivo.

Sa sednice Skupstine Beogradu je poruceno da vodi licemernu pollitiku prema Kosovu:

“Srbi ne treba da izađu na predstojeće izbore, jer bi ako bi to učinili oni sami priznali nezavisnost Kosova. Beograd bi nastavio da ponavlja da nikad neće priznati nezavisnost Kosova, ali bi Srbi ako izađu na izbore to uradili”, kazao je Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok.

Članovi privremene Skupštine Kosova i Metohije zatražili su da se što skorije prekine zastoj u radu Ustavnog suda i donesu odgovarajuće odluke, u protivnom se zahteva da javno bude iznet zvanični stav o tome da li su, kako se navodi, građani Srbije sa Kosova dužni i imaju pravo da učestvuju na lokalnim izborima koje raspisuje druga nepriznata država.

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da je na nedavnom sastanku u Beogradu državnom vrhu preneto da bi se učešćem na izborima država Srbija u potpunosti povukla sa Kosova. On je za Glas Amerike rekao da Srbi iz ovog dela Kosova iz tog razloga neće izaći na izbore i da neće pretrpeti nikakve posledice zbog toga.

Albanci devedesetih godina nikad nisu izašli na izbore koje je organizovala Srbija, pa su na kraju dobili državu, ne znam zašto sad Srbi moraju da izađu na izbore, kakvi su to dupli standardi međunarodne zajednice”, rekao je Nedeljković

Zvaničnici Vlade Srbije i predsednik Srbije Tomislav Nikolić pre dva dana su na sastanku sa predstavnicima Srba sa severa Kosova poručili da Srbi treba da izadju na lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar.
XS
SM
MD
LG