Linkovi

Kosovski parlamentarci ni blizu dogovora o skupštinskom rukovodstvu


Šefovi poslaničkih grupa u Skupštini Kosova na sastanku u Prištini
Šefovi poslaničkih grupa u Skupštini Kosova na sastanku u Prištini

Predstavnici većine stranaka u parlamentu Kosova nisu uspeli da postignu dogovor o nastavku konstitutivne sednice i izboru skupštinskog rukovodstva. Sednica će ipak biti održana sutra, a iz koalicije PAN koja je osvojila najviše glasova na izborima održanim pre dva meseca poručuju da neće prisustvovati.

Kako sada stvari stoje sutrašnja sednica kosovskog parlamenta neće ništa promeniti kad je konstituisanje skupštine u pitanju, jer po Ustavu Kosova predsednika parlamenta jedino ima pravo da predloži partija ili koalicija koja je osvojila najviše glasova na izborima, u ovom slučaju je to PAN koalicija koja je najavila bojkot sutrašnje sednice.

Predstavnik ove koalicije koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo Palj Ljekaj je na današnjem konsultativnom sastanku zatražio da za nedelju dana bude održan novi sastanak i da nakon toga bude zakazan nastavak sednice parlamenta.

,,PAN neće prisustvovati sutrašnjem zasedanju. Smatramo da je ovo politička igra, u kojoj slobodno možemo reći, proces ometaju Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova. Nećemo prisustvovati nijednom zasedanju dok ne sednemo i zajedno odredimo datum skupštinskog zasedanja. Mi smo predložili da konsultacije budu u sredu naredne nedelje a sednica za četvrtak ili sledeći petak”, rekao Ljekaj.

Predsedavajući Skupštinom, najstariji poslanik Adem Mikulovci je kazao da je sednica već sazvana za četvrtak 10. avgust, i da su svi poslanici na vreme upoznati s tim.

Današnjem konsultativnom sastanku nisu prisustvovali predstavnici Pokreta Samoopredeljenje. U ovom pokretu smatraju da nema potrebe ni za kakvim konsultativnim sastancima i da ti sastanci kako kažu odgovaraju samo predstavnicima PAN-a koji nemaju dovoljno glasova za izbor predsednika skupštine.

,,Smatramo da ovakvi sastanci nisu potrebni. Izmišljaju konsultativne sastanke koji nisu nadležnost predsedavajućeg. U interesu Kosova je da se ovo što pre završi. Da PAN predloži predsednika skupštine, ali oni to ne čine jer nemaju glasove za Kadrija Veseljija. Čitavo Kosovo je sada talac jednog imena. Prema tome, naš stav je jasan, ovakva politička okupljanja su nepotrebna”, naveo je poslanik Pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca.

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova pozvao je poslanike koalicije PAN da kako je kazao prestanu sa blokadom institucija i učestvuju na sutrašnjoj sednici parlamenta

,,Pozivam ih da budu prisutni i da predlože svog kandidata kako bi deblokirali institucije, kako bi išli dalje u formiranje vlade, a mi ćemo biti konstruktivni kao što smo bili do sad. Vi ste videli njihovu nameru da odugovlače sa formiranjem institucija tražeći još nedelju dana vremena. Institucije smo trebali da imamo mnogo ranije”, rekao je Hoti.

Od srpskih predstavnika današnjem konsultativnom sastanku prisustvovao je predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji inače nije poslanik u Skupštini Kosova, već gradonačelnik Severne Mitrovice.

Srpska lista osvojila je na proteklim parlamentarnim izborima devet poslaničkih mandata, a jedan mandat osvojila je Samostalna liberalna stranka.

XS
SM
MD
LG