Linkovi

Kosovska policija privela i deportovala dvoje ruskih novinara


Kosovska policija deportovala je u petak uveče na teritoriju Srbije novinare ruskog "Njuz fronta" Oksanu Sazonovu i Sergeja Belousa, koje je ranije uhapsila zbog navodnog ilegalnog boravka na Kosovu.

Oksana Sazonova kazala je agenciji Beta na prelazu Merdare da ih je policija držala u pritvoru skoro 24 časa pod optužbom da su ilegalno boravili na Kosovu.

"U pritvoru u Prištini su nam stavili na teret ilegalan prelazak granice. Međutim, mi smo administrativnu granicu prešli bez viza i bilo kakvih problema, na legalnom prelazu Jarinje, a ne ilegalnim putevima", kazala je Sazonova.

Prema tvrdnji novinarke, tokom pritvora im nije bio dozvoljen kontakt sa bliskim osobama niti sa predstavnicima ruske diplomatske misije u Srbiji, a pripadnici Policije Kosova oduzeli su im kamere, fotoaparate, snimljeni materijal i lične stvari.

Sergej Belous potvrdio je da su im pripadnici kosovske policije uveče vratili samo deo opreme.

"Još nismo stigli da pregledamo šta nam je vraćeno ali smo odmah videli da stalak za kameru nije tu, a ne znamo ni da li su kamera i snimljeni materijal u torbi. Oni su napravili spisak oduzetih stvari na albanskom jeziku, tako da ništa ne razumemo", rekao je Belous.

Belous je rekao da nisu mogli da plate kaznu od 2.500 evra koju im je odredio sud u Prištini.

"Pošto nismo imali novac da platimo kaznu, sud je umanjio taj iznos ali mi ni to nismo mogli da platimo. Novac nam je zatim poslala redakcija 'Njuz fronta' jer bi nam u suprotnom usledila zatvorska kazna u trajanju od najmanje godinu dana", naveo je Belous.

Novinare na administrativnom prelazu Merdare sačekao je advokat Radiša Jović iz advokatske kancelarije Gorana Petronijevića, nakon čega su ih predstavnici ruske ambasade odvezli u Beograd.

Policija Kosova saopštila je ranije da su novinarka ruskog portala Njuz front (News Front) Oksana Sazonova i kamerman tog portala Sergej Belous uhapšeni jer su na Kosovo ušli nelegalno.

Kosovski mediji si javili da su uhapšeni ruski novinari na Kosovu su radili reportažu o Srbima i da su kažnjeni sa 200 evra po osobi, te zabranjen im je ulazak za Kosovo u narednih pet godina.

Prema navodima kosovskih medija, Sazonova i Belous su uhapšeni dok su bili u Velikoj Hoči u društvu gradonačelnika Štrpca Zvonka Mihajlovića.

XS
SM
MD
LG