Linkovi

Kosovska opozicija optužuje Tačija za deportaciju Turaka


Sednica Skupštine Kosova
Sednica Skupštine Kosova

Poslanici Skupštine Kosova raspravljali su o hapšenju i deportaciji šestorice turskih državljana, radnika privatnih škola na Kosovu bliskih imamu Fetulahu Gulenu. Poslanici opozicije smatraju da je time prekršen Ustav Kosova i smatraju da je za to odgovoran predsednik Kosova Hašim Tači.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti smatra da su institucije Kosova deportacijom šest turskih državljana prekršile ne samo domaće već i evropske propise. Po njegovim rečima Kosovo, koje ima evropsku orjentaciju, nije smelo da reaguje na taj način, jer Međunarodni sud za ljudska prava oštro sprečava deportaciju ljudi državama gde se može zloupotrebiti bilo šta.

"Da ne zaboravimo da je hiljade Albanaca bilo u državama Evrope. Takođe, gospodin Haradinaj je bio tri meseca u Francuskoj i on se vratio na osnovu evropskih načela i vratio se porodici i danas je premijer. Ako bi se zapadne zemlje ponašale kao što se ponašala naša zemlja, ne samo gospodin Haradinaj već mnogi čelnici naših institucija ne bi bili ovde", rekao je Hoti.

Hoti smatra da je za deportaciju turskih državljana odgovoran predsednik Kosova Hašim Tači.

"Da budemo jasni: ovo su znaci diktature i zloupotrebe vlasti od samo jednog lica. Ovde se zna da se premijer ništa ne pita, da on nema potpunu kontrolu nad institucijama. Predsednik Tači je otvoreno branio obaveštajnu agenciju i on treba da se izjasni oko toga što mu se turski predsednik zahvalio za ovu deportaciju. Očigledno je da je predsednik prekoračio Ustav", kazao je Hoti.

I u Pokretu Samoopredeljenje smatraju da je prekršen Ustav i da je predsednik Tači odgovoran za proterivanje šest turskih državljana.

"Hapšenje i proterivanje šest turskih državljana s dozvolom boravka na Kosovu, pokazalo je sve zakonske i ustavne defekte. Pogažen je Ustav Kosova. Akt su osudili premijer, predsednik parlamenta i predsednik Kosova. Jedan od njih ne govori istinu. Onaj koji ne govori istinu je Hašim Tači. On i Erdogan su uspostavili nezakonite odnose i čine usluge jedan drugom", rekao je šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca.

Šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići zatražio je razjašnjenje svih okolnosti oko deoprtacije turskih državljana.

"Stav Demorkatske partije Kosova je da je ustavna, pravna država na prvom mestu. Kosovu kao državi je potrebno da se razreši šta se zapravo desilo, kao i da očuvamo odnose sa prijateljskom Turskom", kazao je Krasnići.

Na Kosovu je krajem prošlog meseca bez znanja političkih predstavnika uhapšeno šest turskih državljana, pod optužbom da pripadau pokretu FETO, verskog vođe Fetulaha Gulena. Oni su deoprtovani u Tursku, a zbog ovih hapšenja premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je ministra unutrašnjih poslova Kosova i direktora Kosovske obaveštajne agencije.

XS
SM
MD
LG