Linkovi

Bogdanović: Euleks da sprovede istragu


Policija u Mitrovici pretražila je šest zgrada u potrazi za osumnjičenima, ali niko još nije uhapšen.
Policija u Mitrovici pretražila je šest zgrada u potrazi za osumnjičenima, ali niko još nije uhapšen.

U naselju Brdjani u u severnom delu Mitrovice sinoć je iz vatrenog oruzja ubijen Sava Mojsić, a dve osobe su ranjene i van su životne opasnosti. Policija još uvek nije otkrila počinioce napada.

Mojsić je sahranjen je danas na groblju u Rudaru kod Zvečana. Opelo je držao episkop raško-prizrenski Teodosije, a sahrani je prisustvovao veliki broj građana, zvaničnika sa severa Kosova i ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović.

Iz Kosovske policije je saopšteno da se za napadačem traga i da još uvek nije poznat motiv ovog incidenta u kome su pored ubijenog Mojsića ranjeni policajac Radoš Vukićević i Veljko Djordjević, a Dejan Vukomanovic je zadobio lakše povrede. Ortoped mitrovičke bolnice Aleksandar Vasić potvrdio je za Glas Amerike da su Djordjević i Vukmanović pušteni su na kućno lečenje.

Veljko Djordjević ima prostrelnu ranu desne nadlaktice, nakon dolaska u bolnicu rana je hiruški zbrinuta i stabilna je i jutros je konzilijum odlučio da on može da napusti odelenje, drugi pacijent Vukmanović Dejan ima povrede glave, ekstremiteta, i njegovo stanje je takodje stabilno zbog čega je upućen na kućno lečenje“, naveo je Vasić.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović obišao je u bolnici ranjenog Vukićevića i pozvao je Srbe na severu Kosova da se uzdrže i ne nasedaju na provokacije.

Mislim da je dosta sukoba, neprijateljstva i ovakvih scena. Moramo ići u pravcu smirivanja tenzija i upravo danas iako znam da je mnogo ljudi frustrirano, nervozno, napeto moramo sve učiniti da ne dodje do revanšizma, da narod ne učini bilo koji potez koji može da eskalira u dalje sukobe“, rekao je Bogdanović.

On je zatražio da istragu o napadu na Srbe u Brdjanu preuzme EULEKS.

Da bi se ovde vratio mir i neko poverenje, moraju što pre da se otkriju počinioci ovog gnusnog zločina i ne samo ovog nego i mnogih drugih koji su se dešavali u poslednje vreme. Ako to ne uradimo uzalud nama i pregovori i dijalog i dogovori ako ne postoji medjusobno poverenje izmedju Srba i Albanaca“, kazao je Bogdanović.

Ubistvo Save Mojsića osudili su i najviši kosovski i medjunarodni zvaničnici na Kosovu i zatražili od nadležnih organa da se počinioci pronadju i kazne.

XS
SM
MD
LG