Linkovi

"Mreža žena Kosova" traži ravnopravni budžet


Skup "Mreže žena Kosova" na kojem je predstavljena inicijativa za rodno ravnopravni budžet, Priština 15. mart 2016.
Skup "Mreže žena Kosova" na kojem je predstavljena inicijativa za rodno ravnopravni budžet, Priština 15. mart 2016.

Ministar finansija u vladi Kosova Avdulah Hoti objašnjava da rodno odgovorno budžetiranje ne znači veće finansiranje, već bolje korišćenje postojećih budžetskih sredstava.

Na osnovu Zakona o ravnopravnosti polova u Prištini je pokrenuta inicijativa za institucionalizaciju rodno ravnopravnog budžeta, koje će se prvo primeniti u Ministarstvu trgovine i industrije i Ministarstvu za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine. Ovu inicijativu pokrenulo je udruženje “Mreža žena Kosova”, uz podršku američke Agencije za međunarodni razvoj - USAID.

Osnovni ciljevi pokretanja ove inicijative jesu smanjenje razlike u platama između muškaraca i žena na Kosovu i povećanje broja žena na najviše plaćenim položajima, na centralnom i lokalnom nivou.

Po rečima ministra finansija u vladi Kosova Avdulaha Hotija rodno odgovorno budžetiranje ne znači veće finansiranje, već bolje korišćenje postojećih budžetskih sredstava i Ministarstvo finansija će, kako je kazao, učiniti sve kako bi se ženama omogućio isti tretman, kao i muškarcima.

“Ministarstvo finansija će Skupštini Kosova uskoro ponuditi na usvajanje budžet, koji će biti rodno ravnopravan, a ja ću se potruditi, da zajedno sa svojim kolegama ministrima u Vladi, sprovodimo isključivo politike, koje imaju više efekata na smanjivanje nejednakosti polova”, izjavio je ministar finansija Avdulah Hoti.

Inicijativu za izradu rodno ravnopravnog budžeta, koju je pokrenulo udruženje "Mreža žena Kosova", podržao je USAID kroz projekat "Partnerstvo za razvoj".

Ravnopravnost, u svakom pogledu, osnovni je način, na koji deluje USAID širom sveta, rekao je direktor ove agencije na Kosovu, Džejms Houp, dodavši da USAID podržava žene Kosova, kako bi ostvarile svoja prava u svim aspektima društva.

“Ovo o čemu danas razgovaramo, za mene je veliki uspeh, zbog uvažavanja ne samo osnovnih ženskih prava, već i zbog poštovanja prava žena u donošenju i raspodeli budžeta. Bitno je da ono što bude u budžetu, bude ravnomerno raspodeljeno, a najbitnije je da Vlada Kosova bude ta koja će preduzimati konkretne mere i da uključi rodno ravnopravni budžet u svoje programe, kao i kroz raspodelu fondova, a ne USAID, nevladine organizacije ili neko treći”, rekao je Houp.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga istakla je veliku ulogu žena u celokupnom ravoju Kosova, naglašavajući da bi Zakon o ravnopravnosti polova trebalo da se u potpunosti primeni i u praksi.

“Sadašnji razvoj Kosova se ne bi dogodio bez nepokolebljivog i cenjenog doprinosa, koji su žene uvek imale kao aktivni nosioci i u ekonomiji i drugim oblastima života, ali i sa svojim neplaćenim radom u sopstvenim kućama ili u neformalnom sektoru, ali naš cilj treba da bude da unapredimo naše društvo još više, da zaštitimo demokratiju, koju smo uz toliko muke sagradili, da promovišemo mir i stabilnost, a to ne možemo da uradimo bez učestvovanja žena u svakoj oblasti života. Današnja inicijativa pokazuje da će u izgradnji kosovske budućnosti učestvovati svi njeni građani”, kazala je predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

"Mreža žena Kosova" osnovana je 2000. godine i sastoji se od 85 ženskih nevladinih organizacija i grupa. Mreža se, osim pravima žena, bavi i razvojem zajednica i uključuje žene različitih etničkih pripadnosti, kaže predsednica Mreže, Igbale Rugova.

XS
SM
MD
LG