Linkovi

Usvojen Nacrt zakona o Trepči, srpski poslanici napustili sednicu


Poslanici Skupštine Kosova usvojili su sa 82 glasova za i 12 uzdržanih, Nacrt zakona o Trepči. Očekuje se nastavak sednice parlamenta na kojoj se predstavljaju amandmani, nakon čega sledi glasanje za sam zakon. Srpski poslanici su nakon usvajanja nacrta zakona napustili sednicu.

Na samom početku sednice šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simić zatražio je da se predlog zakona o Trepči skine sa dnevnog reda, ali je većinom glasova poslanika taj zahtev odbijen. Zatim se poslanicima obratio premijer Kosova Isa Mustafa koji je u ime Vlade Kosova predstavio zakon o Trepči, rekavši da se ovim zakonom Trepča pretvara u akcionarsko društvo.

"Većinski vlasnik novog preduzeća biće Kosovo sa 80 odsto akcija, dok će preostalih 20 odsto akcija biti u vlasništvu radnika. Na taj način biće omogućen razvoj kosovske privrede i zaštita radnika. Ovo preduzeće ce biti i tržišno konkurentno što će omogućiti privlačenje stranih investitora”, rekao je Mustafa.

Slavko Simić šef poslaničke grupe Srpske liste rekao je da pitanje Trepče treba rešiti kroz kroz dijalog i dogovor, a ne kako je kazao, jednostranim usvajanjem zakona.

“Rešenje treba tražiti i u konsultaciji s menadžmentom Trepče, predstavnicima srpske zajednice, odnosno lokalnim samoupravama na čijim teritorijama se nalazi najveći kapacitet Kombinata Trepče, uključivanjem lokalnog i međunarodnog ekspertskog pravnog tima i uz obavezno učešće delegiranih predstavnika Srpske liste u vladi i parlamentu. Samo takvim pristupom, možemo pronaći održivo rešenje za Trepču", rekao je Simić obraćajući se poslanicima.

Zakonom je kako je kazao premijer Kosova Isa Mustafa još predviđeno da Trepča ima tri jedinice – Rudnike i flotaciju u Starom trgu, Kišnici i Leposaviću.

Usvajanju nacrta zakona na sednici Vlade Kosova pre dva dana suprotstavili su se predstavnici Srba u Vladi Branimir Stojanović, Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić kada su u znak protesta napustili sednicu Vlade.

Uoči sednice parlamenta na kojoj se raspravlja o Zakonu o Trepči u Zvečanu je održana zajednička sednica Skupština četiri opštine na severu Kosova sa koje je poručeno da će se bilo kakva jednostrana odluka Prištine u vezi Trepče smatrati ništavnom i nesprovodivom na Severu Kosova. Nakon te sednice odžan je i protest Srba iz ovog dela Kosova sa koga je zatraženo da Zakon o Trepči bude povučen.

I pored jake kiše na protstu se okupilo nekoliko hiljada Srba sa Severa Kosova koji su u Rudaru kod Zvečana došli organizovano iz sve četiri opštine na severu Kosova. Na protestu su bili i radnici Trepče i politički predstavnici Srba. Sa protesta je poručeno da Zakon o Trepči neće moći da se sprovede na severu Kosova i zatraženo je da taj zakon bude povučen.

“Ovim nakaradnim zakonom predviđa se da naša srpska kompanija 'Trepča' postane preduzeće prištinske vlade i da se uzurpira cela imovina Trepče. Ovde se ne radi samo o Trepči, ovde je reč o celokupnoj srpskoj imovini čija je vrednost preko 200 milijardi evra, a koju Priština hoće da otme," rekao je Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

“Nikada se nećemo složiti sa jednoglasnom odlukom od strane centralnih vlasti u Prištini - bez razgovora sa menadžmentom, predstavnicima radnika, predstavnicima sindikata, većinskim vlasnikom Trepče. Takva donešena odluka neće proći na Severu i naići će na otpor i budite ubeđeni da tako nešto neće biti moguće sprovesti na Severu," kazao je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Podršku radnicima Treče na severu Kosova dao je i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

"Trepča ne sme da postane matrica, da ostanemo bez ičega. Trepča je nešto oko čega svi treba da se složimo. Trepča treba da bude tema o otvaranju novih radnih mesta, a ne tema za trvenje sa bilo kim," kazao je Kostić.

Pre samog protesta u Zvečanu je održana vanredna zajednička sedica Skupština četiri opštine na severu Kosova. Odbornici skupština opštine Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Severna Mitrovica jednoglasno su zatražili povlačenje zakona o Trepči po kojem će Vlada Kosova biti vlasnik 80 odsto imovine ovog kombinata.

Direktor kombinata Trepča na severu Kosova Jovan Dimkić rekao je da je predlog Vlade Kosova radjen na jednonacionalnom nivou, da nema studije izvodljivosti o reorganizaciji Trepče i da ovakva, kako je kazao žurba, ukazuje na loše namere Prištine.

XS
SM
MD
LG