Linkovi

Uspesi i neuspesi Kosova u 2015.


Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je danas da očekuje da se u narednoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, kao najvažnije nađe pitanje nestalih osoba. On je kao najveći neuspeh Kosova u 2015. godini ocenio to što Kosovo nije postalo član Uneska.

Vlada Kosova će primeniti sve iz odluke Ustavnog suda koja se odnosi na Sporazum o zajednici srpskih opština, izjavio je premijer Kosova Isa Mustafa na poslednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare. On je nakon sednice Vlade kazao da ne postoji ni jedan razlog da opozicija iskazuje nezadovoljstvo zbog sporazuma o Zajednici srpskih opština.

“Videlo se i sa odlukom Ustavnog suda da niko nije imao nameru da vrši uticaj, sud je tumačio Ustav onako kako misli da su ustavni standardi. Mi smo rekli da ćemo primenjivati i sprovesti svako napisano slovo, svaku reč i rečenicu koja je stavljena u odluci Ustavnog suda. Ja ne znam šta drugo traži opozicija”, rekao je Mustafa.

Govoreći o uspesima i neuspesima Vlade Kosova u protekloj godini Mustafa je rekao da je najveći neuspeh negativna odluka o prijemu Kosova u Unesko, a kao najveće rezultate izdvojio je Sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom Unijom, rekavši da SSP nema nikakvog smisla ako se građanima ne dozvoli putovanje bez viza.

“Ja verujem da će to uraditi Evropska unija i veoma sam ubeđen da ćemo tokom 2016. godine postići da putujemo bez viza u zemljama Evropske unije i da ćemo ispuniti sve preporuke koje su nam date”, kazao je Mustafa.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine premijer Kosova je rekao da očekuje da se na narednom sastanku u Briselu nađu pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja, kao i pitanja nestalih osoba.

“Preostalo je kao veoma osetljivo pitanje, pitanje nestalih lica koje smo mi otvorili u Briselu koje sada treba da tretiramo na najbolji mogući način, jer ima mnogo porodica koje očekuju da pronađu svoje i nemaju odgovor. Mislim da je ovo veoma bitno pitanje koje treba da prihvate obe strane, ako obe strane ne prihvate to kao agendu razgovora onda se to neće ni desti”, rekao je Mustafa.

Premijer Kosova je zaključio da očekuje da na demonstracijama koje je opozicija najavila za 9. januar preovlada razum i istakao da bi voleo da u narednoj godini opozicija promeni način izražavanja nezadovoljstva i da to radi u Skupštini putem dijaloga i argumenata po svim pitanjima.

XS
SM
MD
LG