Linkovi

Vilijamson: Čelnici OVK vršili ratne zločine


Glavni tužilac Specijalnog istražnog tima na Kosovu, Klint Vilijamson, 29. jul 2014.
Glavni tužilac Specijalnog istražnog tima na Kosovu, Klint Vilijamson, 29. jul 2014.

Glavni tužilac Specijalnog istražnog tima na Kosovu, Amerikanac Klint Vilijamson potvrdio je da je njegov tim došao do nalaza koji bi mogli završiti optužnicama za ratne zločine protiv nekih od čelnih ljudi nekadašnje OVK.

Kada je riječ o trgovini ljudskim organima, on potvrđuje ranije tvrdnje parlamentaraca u Savjetu Evrope, Dika Martija, naglašavajući da prema dosadašnjim rezultatima istrage, prije da je riječ o "šačici" sučajeva, nego o masovonoj praksi. Epilog trogodišnje istrage tima bi trebalo da budu optužnice koje čekaju na formiranje posebnog suda za to.

Nakon tri godine istraga zločina počinjenih nad manjinama na Kosovu nakon završetka sukoba 1999. godine, šef Specijalnog istražnog tima, Klint Vilijamson se danas obratio javnosti.

"Na osnovu rezultata istrage, vjerujemo da će Specijalni istražni tim biti u mogućnosti da podigne optužnicu protiv određenih visoko pozicioniranih predstavnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova", rekao je Vilijamson.

Riječ je o zločinima koji su orkestrirano vršeni po naređenju i pod kontrolom nekih visokih zvaničnika OVK.

"Vjerujemo da postoje ubjedljivi dokazi da ti zločini nisu izvršeni od strane pojedinaca koji su izmakli kontroli i koji su postupali po sopstvenom nahođenju, već da su oni izvršeni na organizovan način te da je njihovo izvršenje bilo odobreno od strane određenih pojedinaca iz najviših nivoa rukovodstva OVK", izneo je Vilijamson.

Posebno poglavlje je trgovina ljudskim organima, koju je svojevremeno u svome izvještaju naveo i nekadašnji član Savjeta Evrope, Dik Marti.

"U ovom momentu mogu da kažem da postoje ubjedljive indikacije da se ova praksa događala u veoma ograničenom obimu i da je broj ubijenih lica u svrhu uzimanja i trgovine njihovim organima veoma mali. Ovaj se zaključak poklapa sa navodima izvještaja Dika Martija, posebno u dijelu da je 'šačica' lica bila izložena ovoj vrsti krivičnog djela. Upotreba termina 'šačica' od strane Dika Martija je bila namjerna i i ima doslovno značenje", objašnjava Vilijamson i dodaje, "bez obzira na okolnosti koje su dovele do rata, ne postoji ništa što opravdava namjerne napade na nedužne pojedince. Ono što se desilo nakon sukoba nije imalo nikakve veze sa odbranom Kosova ili sa borbom za slobodu. Bio je to brutalan napad na značajan dio civilnog stanovništva, usmjeren protiv Srba koji su željeli da ostanu na Kosovu, od kojih su mnogi bili stari i nemoćni. Bio je usmjeren protibv Roma i drugih etničkih manjina, protiv kosovskih Albanaca koji su se suprotstavili tome da mala grupa pojedinaca u OVK ima monopol na vlast. Ovo nije u vezi sa nekim velikim ciljem, već sa određenim licima iz rukovodstva OVK koji su iskoritili elemente te organizacije za nasilje i da prigrabe političku vlast i lično bogatstvo za sebe. I kao pojedinci oni moraju da snose odgovornost za zločine koje su izvršili."

Evropljani kažu da pripreme za uspostavljanje suda za ove zločine čekaju na formiranje nove kosovske vlasti, a planirani datum je početak naredne godine. Jedna od mogućih lokacija novog suda mogla bi biti Holandija, tačnije sadašnji Haški sud, koji već ima sve potrebne uslove za početak novog kosovskog procesa.

XS
SM
MD
LG