Linkovi

Novi sukobi na severu Kosova


Sukob Srba sa severa Kosova i pripadnika KFOR-a

U selu Jagnjenica u opštini Zubin potok danas je došlo do sukoba KFOR-a i Srba sa severa Kosova. Prema nezvaničnim informacijama povredjeno je najmanje 30 Srba i dva pripadnika KFOR-a.

Do sukoba gradjana i pripadnika KFOR-a došlo je jutros oko deset sati pošto su nemački i austrijski vojnici uklonili barikadu u selu Jagnjenica na putu Kosovska Mitrovca–Zubin Potok. Nakon što su sklonili kamione i autobus kojima je put bio blokiran, pripadnici KFOR-a postavili su bodljikavu žicu na tom mestu. KFOR je saopštio da su neki od gradjana koristili vatreno oružje, a da su vojnici koristili suzavac, vodene topove i gumene metke.

Kako prenose mediji na Kosovu jedan od portparola KFOR-a Den Harvi rekao je da su vojnici dobili instrukcije da koriste bojevu municiju ukoliko budu napadnuti, dok je drugi portparol tih snaga Uve Novicki kazao da KFOR ne namerava ni pod kakvim okolonostima da koristi bojevu municiju. KFOR je još saopštio da je ova operacija u potpunosti u skladu sa mandatom KFOR-a da bi se obezbedila sloboda kretanja i osigurala bezbednost na celoj teritoriji Kosova.

Delegati Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije zatražili su na jučerašnjoj sednici od zvaničnika u Beogradu, da poštuju deklaraciju Skupštine Srbije od 30. jula u kojoj se navodi da je jedino prihvatljivo rešenje vraćanje stanje na period od pre akcije specijalaca ROSU na prelazima Jarinje i Brnjak. Skupština zajednica opština podržala je odluke odbornika sa severa Kosova da svi dogovori i sporazumi koje je postigao pregovarački tim Beograda u razgovorima sa Prištinom neće biti primenjivani u ovom delu Kosova dokle god je to moguće i da je naročito nedopustiv bilo kakav sporazum o integrisanom upravljanju carinom.

Na sednici je rečeno i da je skupština ovlastila advokatski tim od tridesetak advokata da preduzmu zakonske radnje protiv šefa Beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića, za koga tvrde da svojim delovanjem krši Ustav Srbije. Današnje incidente na severu Kosova osudila je i misija Evropske unije za vladavinu prava ističući da “nasilje nije put ka napretku.”

XS
SM
MD
LG