Linkovi

Oslobođen Fatmir Ljimaj


Fatmir Ljimaj ispred suda pu Prištini, nakon oslobađajuće presude
Fatmir Ljimaj ispred suda pu Prištini, nakon oslobađajuće presude

Mešovito sudsko veće Okružnog suda u Prištini oslobodilo je Fatmira Ljimaja i trojicu njegovih saboraca iz OVK optužbi za ratne zločine u selu Klečka.

Euleks je saopštio da je mešoviti panel sastavljen od dvoje EULEKS-ovih i jednog lokalnog sudije u prištinskom Okružnom sudu doneo odluku da Fatmir Ljimaj, Naser Krasnići, Nedžmi Krasnići i Naser Šalja nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Ljimaj je nakon sudjenja izjavio da odluka suda jasno pokazuje da je borba Oslobodilačke vojske Kosova bila ispravna i čista i da je to bila “borba u službi čovečanstva, a ne samo u službi jednog naroda” i da je ona stvorila perspektivu za region.

“Nikada na Balkanu ne bi vladao mir i sloboda i nikada on ne bi bio na putu ka evropskim integracijama da nije bilo pravične borbe OVK, koja je bila glavna snaga koja je uklonila kriminalni režim Srbije i Miloševića”, rekao je Ljimaj.

Ljimaj koji je poslanik u Skupštini Kosova i potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova je kazao da on i njegova porodica od 1997. godine nisu imali mir i normalan život.

“Od 2009. godine ti problemi sa kojima se moja porodica suočavala dolazili su sa raznih strana i zbog toga se ja nisam osećao dobro, zbog činjenice da su tri veoma bitne osobe koje su bile nerazdvojni deo mog života i koje su najviše učinile kako bi ja danas bio ovde gde sam – moji roditelji i moja žena koji su preminuli i oni nisu bili poštedjeni kleveta. Nadam se da smo mi zaslužili da imamo mir i da uživamo to malo slobode koja danas postoji na Kosovu”, kazao je Ljimaj.

Premijer Kosova Hašim Tači pozdravio je u ime Vlade Kosova oslobadjanje bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Uvek smo davali punu podršku pravosudju, jer smo u potpunosti verovali i bili uvereni u nevinost komandanata i boraca Oslobodilačke vojske Kosova. Danas Vlada i sve institucije Kosova pozdravljaju pobedu pravde nad predrasudama i nepravednim optužbama”, rekao je Tači na sednici Vlade Kosova.

Fatmir Ljimaj, Naser i Nedžmi Krasnići i Naser Šalja bili su optuženi da su počinili ratne zločine nad albanskim i srpskim civilima u bazi OVK u selu Klečka u opštini Mališevo. Iz EULEKS-a je saopšteno da je EULEKS-ov tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova najavio da će se žaliti na ovu odluku sudija.

XS
SM
MD
LG