Linkovi

Zapaljen granični prelaz Jarinje


Vojnici KFOR-a patroliraju pored barikada u selu Rudare, severno od Kosovske Mitrovice, 27. jula 2011.
Vojnici KFOR-a patroliraju pored barikada u selu Rudare, severno od Kosovske Mitrovice, 27. jula 2011.

Grupa mladića sa fantomkama na glavama napala je večeras oko 19 sati prelaz Jarinje i potom ga demolirala i zapalila. Predstavnici Vlade Srbije zatražili su ranije danas od Kfora da situaciju na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova vrati u stanje pre upada kosovskih specijalaca.

Šef beogradskog tima za razgovore sa Beogradom Borko Stefanović rekao je u Zvečanu da dogovor o sastavu osoblja na prelazima na severu Kosova, koji je juče postignut sa predstavnicima Kfora nije ispoštovan. On je nakon susreta sa komandantom KFOR-a rekao da je KFOR mimo dogovora, na prelaze doveo carinike i pogranične policajce medju kojima ima i Albanaca.

“Ovo je upravo ono čega smo se bojali, zato smo tražili da narod bude prisutan ovde, da može u svakom momentu da reaguje. Molim vas da damo sad šansu generalu Bileru koji je na telefonu da ovu stvar rešimo, a rešiti je možemo tako što će oni odmah da napuste te objekte. Prema tome, ne sme KFOR da bude instrumentalizovan od strane Vlade u Prištini” rekao je Stefanović.

I komandant KFOR-a Erhard Biler je potvrdio da je KFOR pomogao transport carinika i pograničnih policajaca, ali ne i pripadnika specijalne jedinice kosovske policije (Rosu).

„Prebacivali smo policijske službenike na prelaze radi zaštite. Radi se o policajcima srpske i albanske nacionalnosti, koji su sa severa i iz drugih krajeva. Za mene postoji samo jedna policija, prema Rezoluciji 1244. Ne postoji niti albanska, niti srpska policija, već samo jedna", rekao je Biler.

Srbi na severu blokirali su tokom dana na nekoliko lokacija magistralne puteve koji vode prema prelazima Jarnje i Brnjak. Iz tog razloga tridesetak vozila američkog KFOR-a čekalo je nekoliko sati u Rudaru kod Zvečana da nastavi put vojne baze kod Leposavića, kako bi odneli hranu i vodu za ovu vojnu bazu. Srbi su sumnjali da KFOR u svojim vozilima prevozi pripadnike specijlane jedinice kosovske policije. Medjutim nakon sastanka Borka Stevanovica i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića sa komandantom KFOR-a ovaj problem je rešen.

Mi nismo u sukobu sa KFOR-om. Ne svidja nam se mnogo toga što rade, ali da ne bismo napravili gore za naš narod i za nas, ja vas molim da ovaj konvoj za snabdevanje koji nosi vodu i hleb za njihovu bazu u Leposaviću prodje i da ne damo povoda onima koji hoće ovo da iskoriste da nam naprave veću nevolju“, rekao je Stefanović obraćajući se okupljenima.

Nakon što je propušten konvoj KFOR-a, barikade su ponovo uspostavljene.

U razgovoru sa komandantom KFOR-a učestvovao je i vladika Teodosije koji je pozvao na uzdržanost.

Došao sam ovde jer mi je mesto uz vas, sa narodom, kako u svetinjama tako i ovde gde vi živite I gde ste zabrinuti jer branite ono što je najsvetije, svoje domove, svoje porodice i svoju budućnost na ovim prostorima”, kazao je vladika Teodosije.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da odluka Vlade Kosova da se na sever posalju specijalne jedinice nije bila laka, ali da je bila ispravna i neophodna

Uveren sam da smo doneli najispravniju moguću odluku. Ne možemo da ostanemo idinferntni i da unedogled tolerišemo da deo naše teritorije ostane crna tačka ne samo kosova već i Evrope”, kazao je Tači

S druge strane analitičar iz južnog dela Kosovske Mitrovice Nedžmedin Spahiu tvrdi da je to bila ishitrena odluka;

Mislim da je to krajnje neozbiljan politički potez premijera Kosova I svih ostalih koji su u političkoj igri oko severa Kosova. Nije trebalo doći do toga, mogle su se stvari srediti bolje i bezbolnije”, smatra Spahiu.

U incidentima na severu Kosova poginuo je jedan pripadnik specijalne jedinice kosovske policije, a nekoliko ih je ranjeno.

XS
SM
MD
LG