Linkovi

Odbijen zahtev za promenu statusa prištinskog Univerziteta


Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije pokrenula je pre nekoliko dana inicijativu za promenu statusa prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici čiji je osnivač Vlada Srbije.

Predloženo je osnivanje integrisanog Univerziteta , što je Savet prištinskog Univerziteta danas odbio. I direktor Kancelarije Marko Đurić koji je pokretač ove inicijative, danas je izjavio da niko ne sme i neće da dira Univerzitet u Mitrovici, jer je on kako je kazao, stub opstanka Srba na Kosovu.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je 21. marta ove godine predlog Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije za promenu statusa prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Đurić je istovremeno uputio i predlog odluke o spajanju tog Univerziteta i 10 fakulteta koji obavljaju delatnost u njegovom sastavu i predlaže formiranje “integrisanog univerziteta” koji bi nastavio sa radom u statusu samostalne visokoškolske ustanove.

U predlogu se još navodi da fakulteti mitrovičkog univerziteta "nastavljaju sa radom", da je sedište integrisanog univerziteta na adresi sadašnjeg univerziteta - Filipa Višnjića BB, da preuzima "imovinu, prava i obaveze visokoškolskih ustanova, zaposlene na fakultetima mitrovičkog univerziteta", da studenti koji su započeli studije na ovim fakultetima, nastavljaju studije na Integrisanom univerzitetu po "započetom studijskom programu, uslovima i pravilima studija do isteka redovnog trajanja studija", a da će "do konstituisanja Saveta Integrisanog univerziteta", njegove poslove obavljati "Privremeni savet integrisanog univerziteta".

Privremeni savet Integrisanog univerziteta doneće Statut Integrisanog univerziteta, godišnji program, obavljaće i druge poslove i za vršioca dužnosti će se imenovati rektor, dok će Savet, rektor i stručni organi Integracionog univerziteta, biti imenovani u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove predložene odluke.

Ovaj predlog odluke, Ministarstvo prosvete u Vladi Srbije uputilo je Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici uz dopis u kojem se navodi i da se u postupku donošenja odluke o promeni statusa visokoškolske ustanove pribavlja mišljenje organa upravljanja svih visokoškolskih ustanova na koje se promena odnosi i da je "potrebno da Univerzitet i fakulteti u njegovom sastavu, u što kraćem roku dostave mišljenje o ovom predlogu.

Tim povodom oglasio se rektor prištinskog Univerziteta Srećko Milačić koji je kazao da je predlog Marka Đurića suprotan politici Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića i da se kako je naveo u saopštenju “postavlja pitanje da li je Đurić u sprezi sa ljudima koji rade protiv interesa Univerziteta, a sve zarad ostvarivanja svojih ličnih interesa, ili je nešto drugo u pitanju”.

Međutim direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je došao u Kosovsku Mitrovicu gde je iza zatvorenih vrata razgovarao sa predstavnicima Univerziteta.

“Ja sam došao ovde da predstavnicima Univerziteta i akademske zajednice prenesem jasan stav države, a to je – niko neće dok je ove Vlade i dok je celog našeg naroda na Kosovu i Metohiji i šire, niko ne sme da dira u naš Univerzitet, jer je on jedan od stubova našeg opstanka”, rekao je Marko Đurić.

Iako je sam pokrenuo inicijativu i podneo predlog kako bi trebalo da izgleda budući kako je u predlogu naveo integrisani univerzitet, i to zbog toga što kako je naveo “Kancelariji za KiM svakodnevno stižu pritužbe studenata i profesora na funkcionisanje Univerziteta, Đuric je danas kazao da je ovaj Univerzitet ponos Srbije.

“Srbija neće dozvoliti bilo kome da na negativan način deluje prema Univerzitetu i borićemo se za to da Univerzitet , koji je inače na teritoriji Kosova i Metohije, jedini koji je član Evropske asocijacije univerzitete i sa čijom diplomom možete da radite i u Briselu, Berlinu, Londonu, Moskvi... da taj Univerzitet jača i napreduje“, kazao je Đurić.

Savet prištinskog Univerziteta danas je odbio predlog Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva prosvete Republike Srbije o spajanju Univerziteta i fakulteta koji obavljaju delatnost u njegovom sastavu.

Predlog o takozvanom integrisanom univerzitetu odbacio je danas i studenatski Parlament prištinskog Univerziteta, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG