Linkovi

Vučić: Srbija nije izgubila ništa


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Glasanjem o prijemu Kosova u UNESCO Srbija nije izgubila ništa, ocenio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, dok bivši predsednik Boris Tadić smatra da takva odluka predstavlja poraz Srbije.

Srbija nije izgubila ništa juče na sednici Izvršnog odbora UNESCO – izgubili su oni koji su žurili sa tim i pokušavali da pokažu snagu i silu, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, ocenjujući jučerašnje glasanje o prijemu Kosova u članstvo UNESCO-a.

Tokom današnje posete Madridu, Vučić je u izjavi medijima rekao da će Srbija nastaviti borbu na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, a kometarišući to što su Crna Gora i Makedonija glasale za prijem Kosova, on je istakao da nije srećan zbog toga, ali da ne želi da im zamera, jer vode svoje politike:

"Kao što vidite, uspeli jedan deo zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo da ubedimo da ne glasaju za članstvo Kosova u UNESCO. A oni su manji broj zemalja od očekivanog, koji nisu priznali Kosovo uspeli da nateraju da ostanu uzdržani. Mi ćemo svoj posao da nastavimo, i da nastavimo da se borimo."

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ističe da Srbiji podršku pružaju najveće zemlje sveta, kao što su Rusija, Indija, Kina, Španija, Nigerija, Meksiko, Brazil, Etiopija. Otvarajući izložbu o Srbiji i UN, Dačić je rekao da nije dobro što se u slučaju Srbije se stalno prave neki presedani:

"Nije na drugoj strani Kosovo, pa sad mi se borimo sa Kosovom oko Uneska. Ovde je reč o zemljama koje podržavaju Prištinu, oni organizuju sve, vrše pritisak na druge zemlje, a ljute se kada mi zamolimo naše prijatelje da ostanu principijelni kad je reč o Srbiji."

A kako smatra bivši predsednik Srbije Boris Tadić, preporuka Izvršnog saveta Unesko o prijemu Kosova predstavlja poraz Srbije i posledica je propusta, "amaterizma i nečinjenja" Vlade. U saopštenju koje je izdala SDS, Tadić ističe da nema opravdanja za to što Srbija nije ispregovarala da se Briselskim sporazumom garantuje zaštita srpske baštine na Kosovu.

XS
SM
MD
LG