Linkovi

Dačić: Srbija samo branila svoje nasleđe


(Arhiva)
(Arhiva)

Povodom odbijanja zahteva Kosova da postane članica Uneska, iz Srbije se čuju reakcije da je ovo velika pobeda za zemlju i da Beograd želi nastavak dijaloga sa Prištinom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom odbijanja zahteva Kosova da postane članica Uneska, da Srbija nije poražena i da to više nije velika novost. Na vanrednoj konferenciji za novinare, Vučić je, na pitanje da li se na Kosovu mogu očekivati negativne posledice današnje odluke Uneska da ne primi Kosovo u članstvo, rekao da se nada da se neće ništa preduzimati i da im tako nešto neće padati na pamet.

On je istakao i da želi da poruči Prištini, da uprkos teških reči njihovih lidera, Beograd neće odgovarati uvredama, već da želi nastavak dijaloga u Briselu.

"To znači da mi želimo nastavak razgovora sa Prištinom, nastavak dijaloga. Da je bilo pameti, i ovo pitanje bi se rešavalo kroz dijalog u Briselu. A ne pokušajem da se Srbija unizi i zgazi. Srbiju niko ne može da gazi", rekao je Vučić.

Srbija ništa nije htela da otme, samo je branila svoje nasleđe, svoje svetinje i principe, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da dijalog mora da ostane jedini način za rešavanje spornih pitanja.

Zahvaljujući se svim državama koje su bile uz Srbiju, Dačić je istakao da je Srbija pokazala da ima prijatelje i uticaj, i da nije sve u snazi, moći i novcu.

"Ovo je velika pobeda Srbije. Pokazali smo da nije sve u moći, u snazi, u novcu. Mi smo ovaj rezultat ostvarili bez ijednog jedinog dinara, dolara ili evra. Jedino što ćemo morati da platimo telefonske račune", ističe Dačić.

Dačić je ukazao i da su neki mediji preneli da je ovo pobeda Rusije i tom prilikom istakao da je ovo ipak velika pobeda Srbije.

Takođe, Dačić je rekao da se sada priča da će se Kosovo kandidovati za državu nestalnu članicu UN-a. Ne mogu da prođu u Unesko gde je nizak cenzus za ulazak, istakao je Dačić i objasnio da se u Generalnoj skupštini UN-a glasa drugačije, da se računaju i uzdržani i da su potrebne dve trećine glasova.

XS
SM
MD
LG