Linkovi

Kosovo preuzima "Trepču"?


Kombinat "Trepča"
Kombinat "Trepča"

Skupština Kosova usvojila je rano jutros Zakon o "Trepči" kojim se predviđa da 80 odsto ovog rudarskog kombinata bude u vlasništvu Vlade Kosova, kao i mogućnost ulaska u partnerstvo sa privatnim sektorom. Sindikat i rukovodstvo “Trepče” na severu Kosova poručuju da je taj zakon ništavan i nesprovodiv.

Za zakon o „Trepči“ sat vremena posle ponoći glasalo je 79 od ukupno 93 prisutna poslanika. 14 je bilo uzdržano, a poslanici Srpske liste nisu prisutvovali glasanju. Oni su sednicu napustili nakon prvog čitanja, odnosno usvajanja Nacrta zakona o Trepči zato što, kako kažu, niko od predstavnika Srba ili rukovodstva kombinata Trepča nije bio konsultovan u vezi ovog Zakona.

Predstavnici Sindikata i rukovodstva „Trepče“ istakli su danas da je svako donošenje odluka po pitanju pravnog statusa Trepče bez dogovora sa Srbima nesprovodivo na severu Kosova.

Ono što je više bolno od svakog zakona i njegovog sadržaja je način na koji je on pripreman i sproveden. Vlada Kosova je pokazala da za nju srpska zajednica jednostavno ne postoji. Na ovaj način mi smo svi poniženi i diskriminisani, jer je na određen način pokazano da ne postoje naši interesi, naša mišljenja i stavovi, a samim tim poslata je najgora moguća poruka da ne postojimo ni mi, zaposleni i menadžment Trepče, ali ni srpska zajednica na Kosovu i Metohiji“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Sindikata radnika „Trepče“ Dušan Dragović.

Generalni direktor Treče Jovan Dimkić prezentovao je dosadašnji rad ovog kobinata, rekavši da Trepča kada je u pitanju ekonomsko poslovanje ostvaruje zavidne rezultate na severu Kosova i centralnoj Srbiji.

„I pored svega, jedna stabilna kompanija kao što smo mi u situaciji je da se nalazi pred nepredvidivom budućnošću”, rekao je generalni direktor “Trepče” Jovan Dimkić.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Dušan Kozarev poručio je da građani i zaposleni u „Trepči” ne treba brinu za sudbinu ovog kombinata.

Priština takvim jednostranim činom (donošenjem zakona ) ne može da izvrši nikakvo pravno dejstvo na severu Kosova i Metohije u proizvodnim, eksploatacionim i razvojnim potencijalima Trepče“, rekao je Kozarev.

Dok Menadžment “Trepče” i predstavnici Srba upućuju poruke da će odluke bez dogovora sa Srbima biti ništavne na severu Kosova. Kosovski premijer, Isa Mustafa i predsednik Skupštine Kadri Veselji uputili su čestitke zbog usvajanja zakona o "Trepči".

"Tokom Nedelje rudara, ranije ove godine, obećao sam rudarima da ćemo rešiti pitanje Trepče za dobrobit svih. Danas je Zakon o Trepči usvojen, zakon koji utire put za razvoju . Srećno!", poručio je Mustafa na svom Fejsbuk nalogu.

"Trepča je bila, jeste i biće kosovska. Srećno!", naveo je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

XS
SM
MD
LG