Linkovi

Tači: Veće angažovanje KFOR-a i EULEX-a


Tači: Veće angažovanje KFOR-a i EULEX-a
Tači: Veće angažovanje KFOR-a i EULEX-a

Vlada Kosova izdvojila je danas devet i po hiljada evra za porodicu nedavno stradalog Seljvera Haradinaja u severnom delu Kosovske Mitrovice. Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je neophodno veće angažovanje KFOR-a i EULEKS-a na severu Kosova, kako bi se što pre uspostavio red i zakon.

KFOR, EULEKS i ostale institucije treba da aktivnije rade na severu Kosova kako bi uspostavili demokratiju i sproveli slobodne izbore. Kako bi imali legitimno vodjstvo I kako bi nastavili sa daljim investicijama u oblasti socijalne zaštite i ekonomije”, rekao je premijer Kosova Hašim Tači.

On je na sednici Vlade kazao da je ubistvo Seljvera Haradinaja kriminalni i teroristički akt i istakao da u ovom slučaju pravda mora da bude zadovoljena..

“Vlada Kosova će biti sa svojim gradjanima na severu i upotrebićemo sve mogućnosti kako bi došli do istine povodom ovog kriminalnog akta i ni u jednom trenutku nećemo prejudicirati motive za izvršenje ovog akta, bilo da je on politički ili etnički motivisan”, kazao je Tači.

Govoreći o nedavnom hapšenju dvojice pripadnika kosovske policije od strane srpske žandarmerije u blizini prelaza Merdare Tači je kazao da je u pitanju bilo kidnapovanje kosovskih policajaca i da se ubuduće slični dogadjaji neće tolerisati.

“Policija zna svoj mandat, ima svoja zakonska i ustavna ovlašćenja za delovanje i ko god da pokuša da makar i za jedan centimetar naruši teritorijalni integritet Republike Kosova ili dostojanstvo uniforme kosovske policije, policija Kosova ima mandat da primeni sva ustavna i zakonska ovlašcenja makar se tu radilo i o srpskoj žandarmeriji”, rekao je Tači.

Premijer Kosova je ponovio da Srbija nikada više neće moći da organizuje izbore na Kosovu, ali je poručio da će gradjani koji imaju dvojno državljanstvo moći da glasaju na srpskim izborima, ukoliko ih organizuje OEBS.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući demantovao je natpise u pojedinim medjima, da je specijalna jedinica kosovske policije u Mitrovici pod kontrolom KFOR-a.


XS
SM
MD
LG