Linkovi

Kosovo: Bez novih pregovora o ZSO


Priština, Kosovo
Priština, Kosovo

Vlada Kosova saopštila je danas da, nakon odluke Ustavnog suda o sporazumu o Zajednici srpskih opština (ZSO), neće poništavati niti će ponovo pregovarati o ZSO, objavila je Koha.net.

Nastavićemo sa izradom Dekreta i Statuta koji će biti poslati na kontrolu Ustavnom sudu pre nego što stupe na snagu”, rekao je premijer Mustafa.

Ustavni sud Kosova odobrio je delove sporazuma o ZSO, dogovorenog u okviru Briselskog sporazuma.

Sud je juče na svom sajtu objavio odluku po kojoj je delimično oborio sporazum o ZSO i naveo u svojoj odluci da pojedini principi ovog Sporazuma nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Kako se navodi na sajtu, Ustavni sud Republike Kosovo je odlučio u slučaju KO130/15 sledeće:

-“Od Suda je zahtevano da oceni usklađenost dokumenta pod nazivom “Asocijacija/Zajednica srpskih opština", sa duhom Ustava, odnosno sa članom 3. stav 1. (Jednakost pred zakonom), Poglavljem II (Prava i osnovne slobode) i Poglavljem III (Prava zajednica i njihovih pripadnika) Ustava Republike Kosova”, navodi se u odluci.

Sud je takođe odlučio da principi ZSO nisu u potpunosti usklađeni sa odgovarajućim ustavnim standardima i zaključio da zakonski akt Vlade Republike Kosovo i Statut moraju biti u skladu posebno sa članovima 3, 7 i 12 Poglavlja II (Prava i osnovne slobode), članovima 21 i 44 Poglavlja III (Prava zajednica i njihovih pripadnika), sa članovima 57, 59, 60, 61 i 62 kao i sa članovima 79, 81, 93, 101, 113, 123, 124 i 137 Ustava Republike Kosovo, kao što je obrazloženo odlukom.

Ustavni sud ističe da je "ustavna odgovornost nadležnih organa da uključe ove zaključke u zakonskim aktima koji će uslediti".

Ambasada SAD na Kosovu je pozvala vlast i opoziciju da poštuju odluku Ustavnog suda o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Skrećemo pažnju da Ustavni sud jasno kaže da je Asocijacija/Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom biti formirana u skladu sa ustavom i zakonima Kosova", navodi se u saopštenju američke ambasade u Prištini.

XS
SM
MD
LG