Linkovi

Odložena rasprava, protest protiv suda


Protest u Prištini
Protest u Prištini

Odložena sednica Skupštine Kosova na kojoj je trebalo da se razmotri formiranje Specijalnog suda za zločine, protiv kojeg su danas protestovali veterani OVK

Sednica skupštine Kosova na kojoj je trebalo da se razmatra o ustavnim amandmanima za formiranje Specijalnog suda za zločine bivše OVK-a, kao i da se glasa za Zakon o osnivanju tog suda, odložena je na neodređeno vreme. Istovremeno ispred zgrade Skupštine Kosova veterani OVK protestovali su zbog najave osnivanja ovog suda jer on, prema njihovim rečima, neće doneti ništa dobro Kosovu.

Rasprava o usvajanju zakona o formiranju specijalnog suda odložena je na predlog šefa poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adema Grabovcija, jer kako je rekao, poslanicima nije dostavljen materijal iz Brisela o specijalnom sudu. Za odlaganje rasprave glasalo je 78 poslanika, dva su bila uzdržana, dok je jedan poslanik bio protiv.

Lider opozicione Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj rekao je da poslanicima nije dostavljen neophodan materijal jer, kako je kazao neko želi da kupi vreme kako bi ubedio poslanike da protiv svoje volje glasaju za osnivanje specijalnog suda.

“ Sa ovim amandmanima se ograničava naš suverenitet, uspostavljamo neki drugi ustavni sud, prostije rečeno, nadgledanu nezavisnost koju smo imali. Sada se udvostručuje nadgledanje naše zamlje na jedan sasvim drugačiji naćin. Žele da kupe vreme i nažalost ova skupština se pretvorila u parlament lutaka. Uprkos tendenciji da kupe vreme oni neće uspeti da kupe poslanike koji bi glasali protiv svoje volje”, kazao je Ljimaj.

Poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova bili su spremni da danas glasaju za Zakon o osnivanju Specijalog suda jer je osnivanje tog suda međunarodna obaveza Kosova rekao je Slavko Simić, poslanik Srpske liste.

“Ono što svi moraju da znaju i da shvate je to da je osnivanje specijalnog suda međunarodna obaveza Kosova koja se prolongira već duže vreme i mislim da je to isključivo zbog nekih političkih razloga. Ono što je bitno je da sada, u ovo vreme, imamo glasove, odnosno ovaj parlament ima dovoljan broj glasova kako bi ustavne promene mogle da se izvrše i kako bi specijalni sud mogao što pre da se formira”. rekao je Simić.

Istovremeno dok je trajala sednica parlamenta ispred zgrade kosovske Skupštine održan protest veterana OVK-a protiv osnivanja Specijalnog suda. Džavit Jašari, predsednik Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), istako je da formiranje Specijalnog suda neće doneti ništa dobro i da se, ukoliko se glasa za formiranje suda, glasa se za nasilje i genocid.

“Ukoliko glasaju za formiranje suda, skrnavi se ugled naroda i nacije, oskrnaviće se vrednost borbe, kao i prolivena krv hiljade poginulih u borbi. To je atak na sve invalide rata, pripadnike OVK i veterane rata. Ovom simbolikom, pozivamo poslanike da kažu ne formiranju suda jer dotiče temelje na kojima je ova država izgradjena, njime se ukida sloboda, suspenduju sve institucije države koje su izabrane i izgradjene kao rezultat borbe OVK”, rekao je Jašari.

Bivši pripadnik OVK Ramadan Ramadani kazao je da zločin nije zločin ako se borite za dobrobit svog naroda.

“Došao sam na ovaj protest da dam podršku protiv formiranja Specijalnog suda zato što mi nismo uradili ništa, nikakve zločine, mi smo branili narod i borili se za ovu zemlju”, kazao je Ramadani.

Nakon što su obavešteni da je sednica odložena, demonstranti, ispred kosovske skupštine su se razišli.

XS
SM
MD
LG