Linkovi

Incident za vreme posete Stefanovića


Više od 20 osoba povredjeno je ispred zgrade Vlade u Pristini tokom protesta zbog posete šefa pregovarackog tima Beograda Borislava Stefanovića glavnom gradu Kosova.

Posetu šefa srpskog pregovaračkog tima, Borka Stefanovića, Prištini obeležio je incident koji su izazvale pristalice opozicionog Pokreta Samoopredeljenje, jer ovu posetu doživljavaju kao provokaciju. U neredima ispred Vlade Kosova povredjeno je deset policijaca, šestoro demonstranata, a oštećeno je i nekoliko automobila.

Okupljanje demonstranata počelo je samo par minuta nakon što je Borko Stefanović ušao u zgradu Vlade, a sa početkom razgovora Stefanovića sa Hajredinom Kućijem potpedsednikom Vlade Kosova, počeli su i pravi neredi. Oko stotinak pristalica pokreta Samoopredeljenje protestovalo je ispred zgrade Vlade bacajući kamenice i druge predmete. Medju demonstrantima je bio i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti
Demonstranti su kesama napunjenim crvenom bojom, kamenicama, flašama i drugim predmetima zasuli vozila parkirana ispred Vlade Kosova.

Policija se nakon nekoliko polomljenih automobila medju kojima je bilo i vozilo novinarske ekipe Televizije Most iz Zvečana sukobila sa demonstrantima i suzavcem uspela da rasčisti prilaz zgradi Vlade. U sukobu je povredjeno 10 policajaca, od kojih dvoje teže i šest demonstranata.

Incident za vreme posete Stefanovića
Incident za vreme posete Stefanovića

Borko Stefanovic razgovarao je u Prištini i sa šeficom prištinskog pregovaračkog tima Editom Tahiri. Bilo je predvidjeno da se nakon tih razgovora novinarima zajedno obrate Tahiri i Stefanović, ali se zbog incidenata ispred Vlade to nije desilo.

Medjutim, Stefanović se pre Prištine u Lapljem selu, na radnom ručku, sastao sa predstavnicima Srba iz institucija Republike Srbije na Kosovu, nakon čega se kratko obratio novinarima.

Došli smo ovde u Prištinu iz poznatih razloga da iznesemo i konkretizujemo naše predloge vezane za dijalog. Mislim da je jako korisno da postoji komunikacija koja nije isklučivo vezana za Brisel i nadam se da će ti razgovori preteći u konstultativnoj atmosferi i ostvarivanju zajedničkog cilja da rešimo što više problema u što kraćem roku“, rekao je Stefanović.

Posetu Borka Stefanovića Kosovu premijer Hašim Tači ocenio je kao indirektno priznanje nezavisnosti Kosova od strane Beograda.

„Službena poseta srpskih zvaničnika predstavlja nove odnose između Republike Srbije i Republike Kosova. Možemo reći da je to jedan početak i de jure pravno priznavanje Kosova, ali u budućnosti može veoma lako da dođe da i službenici Vlade Republike Kosova vrše posetu organima u Beogradu“, rekao je Tači.

Šef Beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović je pre susreta sa kosovskim zvaničnicima u Vladi Kosova i Srbima u Lapljem selu imao kraći razgovor i u američkoj amabasadi u Prištini.

Posetu Borka Stefanovića Kosovu obeležio je još jedan manji incident kada je prilikom izlaska iz Prištine, na automobil u kojem je bio Stefanović bačena kutija stiropora. Stiropor je bačen iz kamiona koji je bio parkiran pored puta, na izlasku iz Prištine ka Čaglavici. Stefanovićev automobil koji nije oštećen u ovom incidentu je bio pod pratnjom Kosovske policije, koja je izdala nalog jedinicama na terenu da osoba koja je bacila stiropor sa kamiona i vlasnik tog vozila budu privedeni.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije su osudili demoliranje automobila Televije "Most" čija je ekipa bila danas na novinarskom zadatku u Prištini. Automobil ove televizije imao je beogradske registarske tablice. Kosovska policijska služba je obavila uvidjaj i predložila novinarima TV "Most" da skinu registarske oznake i otputuju za Kosovsku Mitrovicu. Niko od novinarskog tima nije povređen jer su u trenutku napada bili van automobila i pratili aktivnosti demonstranata.
XS
SM
MD
LG