Linkovi

SL: Poštovanje sporazuma jedini uslov


Kosovski parlament
Kosovski parlament

Poštovanje koalicionog sporazuma ostaje jedini uslov za povratak srpskih poslanika i članova Vlade u kosovske institucije, poručili su danas predstavnici Srpske liste nakon sastanka sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem

Predstavnici Srpske liste već dva meseca bojkotuju rad kosovskih institucija zbog smene Aleksandra Jablanovića sa mesta ministra za zajednice i povratak.

Učesnici današnjeg sastanka su izrazili nadu da će iskrenu ruku pomirenja, koju zajednički pružaju Beograd, srpska zajednica na Kosovu i Srpska lista, Priština konačno biti spremna da prihvati i za početak poštuje dogovoreno i ono na šta se precizno obavezala stavljanjem potpisa na Briselski i koalicioni sporazum, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju nakon sastanka koji je održan u Kosovskoj Mitrovici.

Ostali smo pri stavu da je jedini naš uslov za povratak u kosovske institucije sprovođenje koalicionog sporazma. Onog trenutka kada vidimo da je ispoštovan koalicioni sporazum mi ćemo se vratiti u institucije, to je zaključak sa danšnjeg sastanka. To se može očekivati u narednom periodu, vrlo brzo, ali to je jedini uslov. To nije novi uslov, to je od ranije, samo treba da se ispoštuje koalicioni sporazum od strane naših koalicionih partnera i mi ćemo se istog trenutka vratiti u institucije i nastaviti rad”, rekao je Saša Milosavljević, šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Kosova.

Predstavnici Srpske liste, devet poslanika i dva člana Vlade Kosova već dva meseca bojkotuju rad zbog smene Aleksandra Jablanovića sa mesta ministra za povratak i zajednice. Marko Đurić nije želeo da daje izjave nakon današnjeg sastanka, rekavši da je sve sto je imao rekao juče, nakon sastanka sa predstavnicima opština na severu Kosova. Juče je rekao da je Kosovo Srbija.

"Došao sam da vam baš ovde na Severu Kosova i Metohije i zajedno sa vama danas poručim da je ovo Srbija, da mi ovaj sastanak držimo u Srbiji ida će ovo Srbija ostati. To što neki drugi misle drugačije neće nas sprečiti da sa njima sarađujemo, da sa njima živimo normalno, ali naš primarni interes je zaštita našeg naroda, zaštita naše države I izgradnja naših institucija", kazao je Đurić

Nakon današnjeg sastanka direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Marko Đurić i predstavnici Srpske liste prisustvovali su sahrani Velimira Rakića koji je bio poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova. On je pre dva dana poginuo u saobraćajnoj nesreći u Leposaviću.

XS
SM
MD
LG