Linkovi

Srbi različito o raspuštanju skupština na severu


Sever Kosova
Sever Kosova

Dok jedni smatraju da je to logičan potez Beograda jer se obavezao na sprovođenje briselskog sporazuma, drugi su mišljenja da je prekršen Ustav Srbije

Srbi sa severa Kosova različito komentarišu odluku Vlade Srbije o raspuštanju četiri Skupštine opština u ovom delu Kosova.

“Odluka Vlade Srbije o raspuštanju Skupština opština na severu Kosova je očekivana” kaže kandidat za gradonačelnika severne Mitrovice Oliver Ivanović. On je za Glas Amerike rekao da je to logičan potez Vlade Srbije, jer su se predsednici tih opština protivili briselskom sporazumu i izlasku na lokalne izbore zakazane za 3. novembar.

“Mislim da je čak Vlada sa ovom odlukom zakasnila, jer je ovaj period koji je za nama iskorišćen za antipropagandu izbora. Samim tim je atmosfera u ovom trenutku lošija nego što je bila pre nekoliko meseci”, kaže Ivanović.

Predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić kaže da je Vlada Srbije raspuštanjem četiri Skupštine na severu Kosova napravila, kako je kazao čin koji znači raspuštanje države Srbije na ovim prostorima.

“Dakle posledica neće biti to što ćemo imati situaciju da se smenjuju vlasti, koji su izabrani na demokratskim izborima i to je naravno manja šteta koja kratkoročno može imati neke negativne posledice, ono što će dugoročno imati katastrofalne posledice je što će država Srbija sama prihvatiti da se povuče sa ovih prostora”, kazao je Ristić.

Poslanik Demokratske stranke srbije u Skupštini Srbije Marko Jakšić kaže da se Srbija, zbog kako kaže navodnog ulaska u Evropsku uniju odlučila na ovaj ponižavajući čin čime je po njegovim rečima prekršila Ustav i zakone države Srbije.

Mi branimo državu Srbiju, mi branimo Ustav države Srbije i ovo će samo još više da pojača poruku Srba da se ne odazovu na izbore, imajući u vidu da sve što se radi, radi se protiv zvaničnog Ustava države Srbije”, rekao je za Glas Amerike Marko Jakšić.

Vlada Srbije donela je odluku o raspuštanju Skupštine opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, a formiran je Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština. U Zvečanu i Zubinom Potoku u maju prošle godine održani su lokalni izbori, ali ih Vlada Srbije nije priznala. Skupštinama opština Leposavić i Kosovska Mitrovica jos uvek nije istekao mandat.
XS
SM
MD
LG