Linkovi

Senatorka Šahin na Kosovu: Počionici napada u Banjskoj moraju da odgovaraju


Senatorka Džin Šahin, arhivska fotografija (Foto: Bonnie Cash/Pool Photo via AP)
Senatorka Džin Šahin, arhivska fotografija (Foto: Bonnie Cash/Pool Photo via AP)

Američka senatorka Džin Šahin rekla je danas u Prištini da odgovorni za napad na Kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra moraju da odgovaraju. Šahin koja se sa kolegom senatorom Piterom Velčom sastala sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem navela i da očekuje saradnju Srbije u procesuiranju odgovornih za događaje u Banjskoj.

„Znamo da je događaj uznemirujući za sve građane, cenim povećan broj vojnika KFOR-a. Smatramo da je veoma važno da odgovorni za događaj 24. septembra odgovaraju, nadam se da će Srbija da sarađuje po tom pitanju. Za stabilnost i mir na Kosovu postoji prilika da se uz podršku Evrope i SAD nastavi da se pronađe dugoročan miran suživot sa Srbijom“, rekla je Šahin.

Šahin je navela da SAD ne žele konflikte u ovom regionu i da će nastaviti da podržavaju Kosovo.

„Narod Kosova dobro razume zašto sukobi i nasilje nisu rešenja i važno je da svi učinimo sve što možemo za mirno rešenje u ovom regionu da ne dođe do širenja nasilja i sukoba iz ovog regiona. Dakle, mi smo ovde da podržimo Kosovo, državu koju SAD ponosno podržavaju godinama“, rekla je Šahin.

Predsednica Kosova Osmani zahvalila se gostima iz SAD na “interesovanju i posvećenosti da pomognu Kosovu u izgradnji dugoročne bezbednosti i stabilnosti”. Osmani je govoreći o napadu u Banjskoj rekla da “Srbija ima cilj da destabilizuje ceo Balkan” i da “treba da snosi odgovornost kako bi se sprečile slične akcije”.

"Kosovo je pokazalo ozbiljnost, u Srbiji ne samo da se ne ograđuju, već ima ljudi koji im daju podršku. Najbolji način je da se Srbija smatra odgovornom i da se teroristi predaju Kosovu. Kosovo je posvećeno radu sa saveznicima, SAD i svim ostalima. Tražićemo pravdu za narednika Afrima Bunjakua i čin agresije Srbije", kazala je Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je nakon sastanka sa američkim senatorima da očekuje dalju saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u cilju sprečavanja, kako je rekao, agresivnog delovanja Srbije. Kurti je istakao da je američke senatore obavestio da dijalog ne može da bude nastavljen kao do sada.

„Na početku dijaloga o normalizaciji treba da budu uzeti u obzir agresivni napadi Srbije, njihova težnja za aneksijom Kosova. Trebalo bi preduzeti brojne korake kada dijalog bude imao još jednu šansu. Veoma je važno da imamo balansiran pristup, uključujući kažnjavanje neispunjenja svakog osnovnog načela sporazuma postignutog u februaru u Briselu i aneksa u Ohridu od 18. marta ove godine“, rekao je Kurti.

Kurti je istakao i da je neophodno da Srbija prestane sa negiranjem i navodima da „nikada neće priznati Kosovo“, kao i odbijanjem ispunjavanja delova Osnovnog sporazuma koji podrazumevaju priznavanje suvereniteta Kosova.

U pratnji senatorke Džin Šahin i senatora Pitera Velča tokom razgovora sa najvišim kosovskim zvaničnicima bio je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer.

XS
SM
MD
LG