Linkovi

"Ustavni sud Kosova da poništi sporni zakon"


Skupština Kosova

Poslanici Srpske liste uputili su Ustavnom sudu Kosova zahtev za poništenje Zakona o Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine koji je pre 10 dana usvojila Skupština Kosova. Pojedini srpski predstavnici smatraju da je taj zakon od vitalne važnosti za Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i da će njegovo sprovođenje imati nesagledive posledice po pre svega uzurpiranu srpsku imovinu.

Zakon o kosovskoj Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine odnosi se na rešavanje zahteva u vezi sa privatnom nepokretnom imovinom, kao i sa upoređivanjem i rešavanjem razlika izmedu originalnih katastarskih dokumenata, kako se navodi oduzetih na Kosovu od strane srpske vlasti pre juna 1999. godine i aktuelnih katastarskih dokumenata na Kosovu, za privatnu imovinu, privatnu komercijalnu imovinu i za privatnu imovinu verskih zajednica.

Glavni razlog zašto su srpski poslanici podneli zahtev Ustavnom sudu Kosova za povlačenje ovog zakona je taj što, kako se navodi u saopštenju, nije ispoštovana procedura predviđena članom 81. Ustava Kosova prilikom usvajanja zakona koji se tiče prava srpske zajednice. Poslanički klub Srpske liste zahteva od Ustavnog suda da Zakon o Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine proglasi neustavnim i stavi ga van snage.

“Mislim da ćemo moći da osporimo taj Zakon, u svakom slučaju minimum koji sigurno možemo ostvariti je izmena tih spornih tačaka za koje mi smatramo da u jednoj velikoj meri ugrožavaju interese Srba”, rekao je za Glas Amerike poslanik Sprske liste Nenad Rašić.

Po ovom zakonu Agencija nije dužna da obavesti drugo lice koje može imati neki zakonski interes za imovinu koja je na primer predmet zahteva, već treba da kako se navodi uloži razumne napore da lice obavesti o tome, a kao razumni napor podrazumeva se objava obaveštenja u nekoj službenoj prostoriji Agencije.

Po rečima bivšeg predsednika Srpske liste Aleksandra Jablanovića to praktično znači da su po ovom Zakonu najugroženiji raseljeni čija je imovina uzurpirana, jer oni ne žive na Kosovu i nece biti u mogućnosti da pročitaju obaveštenje na oglasnoj tabli agencije, ukoliko je njihova imovina predmet nečijeg zahteva. On je u emisiji Slobodno srpski kazao da je taj zakon sraman za Albance, a poražavajuci za Srbe i predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu.

“Ovim zakonom se jednostavno stavlja tačka na pljačku srpske imovine na Kosovu i Metohiji i gleda se da se ta pljačka institucijalizuje. Ako Vlada formira određena tela, sa namerom da ta tela donose konačne odluke, one odluke koje bi trebalo da budu u ingirenciji pravosudnih organa, a ne Vlade, onda su vam poruka i cilj sasvim jasni”, rekao je Jablanović.

Slobodan Petrović, poslanik Srpske liste, kaže da ne očekuje da će Ustavni sud poništiti ovaj zakon. On smatra da je zakon štetan po Srbe i njihovu imovinu, ali ističe da Srbi u parlamentu nisu mogli da spreče njegovo usvajanje, jer je bila potrebna prosta većina. Po njegovim rečima predlagač zakona je Vlada i kako kaže trebalo je da srpski članovi Vlade Kosova budu aktivniji po ovom pitanju.

“Ono što je važno i značajno je da je trebalo mnogo ranije raditi na ovom, kao i na nekim drugim zakonima. Pre svega ti predlozi zakona dolaze iz Vlade i ono što je neophodno i potrebno je da sami ministri, mi u Vladi imamo tri srpska predstavnika i oni su trebali da uzmu učešće u tome i da na neki način preventivno delujemo oko tog zakona. Kad Zakon dođe u Skupštinu onda imamo mnogo malo šansi i mogućnosti da možemo da utičemo na to”, rekao je Petrović za Glas Amerike.

Nacrt Zakona o kosovskoj agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine usvojen je još februara prošle godine, a sam zakon 9. juna ove godine. Pored srpskih i većina poslanika iz ostalih manjinskih zajednica glasali su protiv ovog Zakona.

XS
SM
MD
LG