Linkovi

Srbi sa severa odbacili sporazum


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Odbornici Skupština opština Zvečan, Zubin potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica poručili da briselski sporazum ne treba primenjivati dok se o njemu ne izjasni Ustavni sud

Odbornici Skupština opština Zvečan, Zubin potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica poručili su danas da je sporazum Beograda i Prištine iz Brisela neprihvatljiv za srpski narod na Kosovu.

Sporazum Beograda i Prištine iz Brisela je neprihvatljiv je jer, kako se navodi u zaključcima sa sednice, njegovim odredbama predviđeno da se država Srbija povuče sa Kosova, da se ukinu institucije države Srbije i da se, kako se navodi, uvede ustavno pravni poredak nepriznate države Kosovo.

Odbornici Skupština opština Zvečan, Zubin potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica smatraju da briselski sporazum ne treba primenjivati, a posebno ne pre nego što Ustavni sud ne da ocenu njegove ustavnosti. Načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da je taj sporazum štetan za Srbe na Kosovu i da kako je kazao ne garantuje ni minimum preduslova za opstanak Srba na Kosovu.

“Mislim da je ovo jedan politički sporazum koji nije utemeljen u ustavno pravni poredak Republike Srbije i mi moramo da tražimo i zahtevamo da se Ustavni sud izjasni i donese odluku ne samo kad je u pitanju ovaj, već svi ostali sporazumi koji su do sada postignuti u Briselu i koji su u procesu implementacije”, rekao je Nedeljković.

Odbornici su još naveli da opštine sa severa Kosova i njeni predstavnici nisu u sukobu sa vlastima u Beogradu niti vode kampanju protiv aktuelne vlasti, pojedinaca ili stranaka zbog razlika u ocenama sporazuma.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić osvrnuo se na nedavni sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije u Beogradu i naveo neke, kako je rekao besmislene argumente zašto treba da prihvate briselski sporazum, a koje im je saopštio predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

“Jedan od tih nazovi argumenata je da mi ovo moramo da uradimo, to su reči predsednika Vlade, a onda ćemo se unutar tog sistema boriti da iz njega izađemo. Kaže, da mi pošto se integrišemo u nezavisno Kosova treba da budemo remetilački faktor, a mi smo rekli da ne želimo da budemo remetilački faktor već narod koji želi da ostane da živi u državi Srbiji”, rekao je Ristić.

Na sednici je još podržana inicijativa da se 10. maja u Beogradu organizuje, kako je navedeno, sabor pod sloganom "Ostajemo u Srbiji".
XS
SM
MD
LG