Linkovi

Sever Kosova traži referendum


Sporazum Beograda i Prištine neće moći da se sprovede na severu, poručuju lideri Srba iz tog dela Kosova.

Odbornici opština Zubin potok, Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica najavili su danas prikupljanje potpisa za referendum na kome bi se građani izjasnili da li su očuvanje Kosova u sastavu Republike Srbije.

U zaključcima koji su jednoglasno usvojeni na sednici u Zvečanu navodi se da su odbornici odlučili da počnu prikupljanje potpisa za organizovanje referenduma kako bi se građani Srbije izjasnili da li su za, kako se navodi, "očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije ili za prihvatanje nametnutih uslova radi dobijanja datuma o početku pregovora za pristupanje EU".

Predsednik opštine Zubin potok za Glas Amerike kaže da pregovarači u Briselu mogu da potpisuju šta im je volja, ali da to sigurno neće moći da sprovedu na severu Kosova.

“Što se Srba sa severa tiče oni neće biti uzročnici nikakvih tenzija, ovde će biti mirno. Što se tiče albanske strane to je na njima da razmišljaju, a mi im ne preporučujemo da prave takve gluposti”, rekao je Ristić

Radenko Nedeljković, načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga za Glas Amerike kaže da niko nema pravo da gradjanima nameće nekakva rešenja i ističe da, kako je kazao, ono što se radi u Briselu nisu nikakvi pregovori već ucene, uslovljavanja i pretnje.

“Treba staviti tačku na ovaj ultimatum u narednom periodu pod okriljem neke druge organizacije treba nastaviti stvarne, ali prave pregovore u kojima bi se došlo do jednog realnog rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane i održivo. Ovako građani severa Kosova šalju jasnu poruku, mogu da postignu šta god hoće mi ne želimo da učestvujemo u implementaciji i to sigurno ne može da se realizuje na terenu”, rekao je Nedeljković.

S druge strane Adrijana Hodžić, šefica administrativne Kancelarije za severnu Mitrovicu kaže da će dogovor Beograda i Prištine doneti dobro svima, a posebno ljudima na severu Kosova.

“Verujem da će dogovor imati direktan uticaj na poboljšanje bezbednosne situacije, uspostaviće se vladavina prava i jedno bezbedno okruženje gde će svi mogući investitori imati osećaj da su njihove investicije bezbednije”, rekla je Hodžić
XS
SM
MD
LG