Linkovi

Otvoren put formiranju Specijalnog suda na Kosovu


Skupština Kosova (arhiva)
Skupština Kosova (arhiva)

U Skupštini Kosova u toku je rasprava o Zakonu o specijalnom sudu, nakon čega se očekuje i njegovo usvajanje, za šta je potrebna prosta većina.

Vladajuća koalicija u kosovskoj skupštini uspela je da, za razliku od pre mesec i po dana, obezbedi dve trećine poslanika u parlamentu za usvajanje ustavnog amandmana koji je bio neophodan za izmenu Ustava Kosova i usvajanje Zakona o specijalnom sudu.

Za usvajanje ustavnog amandmana glasalo je 82 poslanika, 5 je bilo protiv, a jedan poslanik bio je uzdržan. Današnjem glasanju prethodila je celodnevna žučna rasprava poslanika opozicije i predstavnika vladajuće koalicije. Opozicija je tražila od predsednika parlamenta da prekine zasedanje i da predmet prosledi Ustavnom sudu, jer smatra da je ponovno stavljanje razmatranja Ustava na dnevni red u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Takođe se od strane opozicije moglo čuti da je budući specijalni sud nepravedan, selektivan i da ugrožava suverenitet Kosova, dok su predstavnici vladajuće koalicije, uprkos tome što smatraju da je ovaj sud nepravedan, isticali da je on neophodan radi otklanjanja sumnji da je OVK počinila zločine tokom rata.

Premijer Kosova Isa Mustafa pozvao je pre glasanja sve poslanike da preuzmu odgovornost i na taj način pozitivno odgovore na poruke evropskih država da institucije u Prištini formiraju sud.

Za osnivanje suda bilo je potrebno 80 glasova poslanika uključujući i 14 glasova poslanika iz manjinskih zajednica.

Za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu koji su počinjeni u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine glasali su danas i srpski poslanici, potvrdio je za Glas Amerike poslanik “Liste Srpska” Slobodan Petrović.

“Naš stav po ovom pitanju je i ranije bio jasan i danas smo glasali za ustavne amandmane i to je nešto što je poslednjih meseci bio izazov za sve”, kazao je Petrović.

Na današnjem zasedanju skupštine, opozicija je zatražila i razmatranje predloga rezolucije o navodnom genocidu srpskih vojnih i policijskih snaga nad Albancima tokom rata na Kosovu, ali taj predlog opozicije nije prihvaćen od većine poslanika.

Tokom dana ispred zgrade Skupštine Kosova u Prištini okupilo se nekoliko desetina veterana, bivših članova OVK. Oni su upozorili poslanike da će "svakoga ko bude glasao za ustavne promene smatrati izdajnikom".

Budući Specijalni sud će suditi za zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, navedenih u izveštaju Dika Marttija i Saveta Evrope iz 2011. godine.

XS
SM
MD
LG