Linkovi

Povratak pet srpskih poslanika u Skupštinu Kosova


Petoro poslanika Srpske liste, koji pripadaju Pokretu socijalista, kao i Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke odmrzli su svoje učešće u Skupštini Kosova. Oni su danas prisustvovali sednici parlamenta na kojoj se raspravljalo o budžetu za narednu godinu.

U skupštinsku salu su posle dva meseca bojkota ponovo ušli Srbi, ali ne svi. Sednici na kojoj se raspravljalo o budžetu za 2017. godinu prisustvovali su poslanici Slavko Simić, Bojan Mitić, Slobodan Petrović, Milka Vuletić, Milena Milićević, kao i novoimenovana ministarka za lokalnu samoupravu Mirjana Jevtić.

Srpski poslanici i članovi Vlade zamrzli su svoje aktivnosti u Vladi i parlamentu Kosova početkom novembra zato što je, kako je tada rečeno, Zakon o Trepči usvojen bez konsultacije sa njima.

“Srpska lista nastavlja da bude snažno protiv Zakona o Trepči i Zakona o strateškim investicijama koji su usvojeni bez konsultacija sa srpskom zajednicom i koji su bili izuzeti iz svakog procesa odlučivanja. To zakoni koji ugrožavaju interese i opstanak Srba na Kosovu, ali da bismo bili u mogućnosti da branimo naše vitalne interese, mi moramo da se vratimo borbi unutar institucija i da pokušamo sa osporavanjem ovih zakona”, rekao je Simić obraćajući se poslanicima.

Nenad Rašić jedan je od srpskih poslanika koji danas nisu prisustvovali sednici kosovskog parlamenta. On kaže da nije bilo zajedničkog dogovora o povratku u institucije.

“Bili smo pri onim stavovima koje smo i ranije imali - da nećemo učestvovati sve dok se ne promeni stav prema nama i sve dok ne vidimo konkretne inicijative za početak radova na izradi statuta ZSO. Ovo što se danas dešava predstavlja iznenađenje za mene”, kaže Rašić.

Povratak petorice srpskih poslanika u Skupštinu Kosova izazvao je reakcije preostalih predstavnika Srba u kosovskim institucijma, kao i Kancelarije za Kosovo i Metohiji.

“Potrudićemo se da vas svedemo na meru vlasti koju zaslužujete, tačnije da vas razvlastimo jer ste se pokazali nedostojnim da predstavljate srpski narod", poručio je zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović poslanicima koji su danas prisustvovali sednici parlamenta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da potez dela poslanika Srpske liste iz Pokreta socijalista, koji su odlučili da ponovo učestvuju u radu kosovskog parlamenta, nema podršku zvaničnog Beograda i Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG