Linkovi

Ponovo suzavac i hapšenja u Skupštini Kosova


Suzavac u Skupštini Kosova
Suzavac u Skupštini Kosova

Prva ovogodišnja sednica Skupštine Kosova više puta je prekidana, jer su opozicioni poslanici aktivirali suzavac, dok je ispred parlamenta održan protest

Opozicija na Kosovu nastavlja blokadu rada parlamenta. Današnja prva ovogodišnja sednica skupštine više puta je prekidana jer su poslanici opozicije aktivirali suzavac. Istovremeno ispred zgrade parlamenta održan je protest pristalica opozicije koji su se u jednom trenutku sukobili sa policijom.

Na samom početku današnje sednice Skupštine Kosova usvojena je deklaracija kojom se odbacuje odluka srpskog pravosuđa koje je pre dva dana osudilo osmoricu pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova. U trenutku kada je predsednik parlamenta Kadri Veselji počeo da čita deklaraciju, opozicija je aktivirala suzavac. Poslanici su, međutim, ostali u sali i glasali za deklaraciju. Medju osuđenima, kojima je sud u Nišu izrekao zatvorske kazne od po 15 godina i kojima je suđeno u odustvu zbog oružanih napada na vojnike Vojske Jugoslavije 1998. godine, su i dva poslanika kosovske skupštine Anton Beriša i Rustem Beriša. Srpski poslanici su pre glasanja napustili salu, a sednica je nakon toga prekinuta zbog suzavca.

Nakon još dva pokušaja nastavka sednice, posle kratkih pauza, poslanici opozicije su ponovo aktivirali suzavac, nakon čega je predsednik parlamenta doneo odluku da 18 poslanika opozcije, zbog ometanja rada sednice, bude udaljeno iz skupštinske sale.

Policija Kosova je u međuvremenu uhapsila troje poslanika opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Doniku Kadaj Bujupi, Palja Ljekaja i Besu Baftiu. Oni su kako je saopšteno iz policije uhapšeni pod sumnjom da su počinili krivično delo nedozvoljeno vlasništvo, kontrola i posedovanje oružja.

Sednica parlamenta je u popodnevnim satima nastavljena bez prisustva poslanika opozicije. Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači rekao je da su postupci opozicije primitivni i da nastavak takvog ponašanja nije dobar za demokratiju na Kosovu

"Današnji dnevni red sednice usko je povezan sa liberalizacijom viza, a današnje delovanje opozicije je protiv evropske perspektive Kosova. Pozivamo ih na smirenost, korektno ponašanje. Moramo se naučiti na demokratski život. Niko ne može na silu da preuzme vlast. Ovo što se danas dešava je najgora moguća poruka koja se može poslati svetu o imidžu Republike Kosova", rekao je Tači.

Istovremeno dok su poslanici opozicije u više navrata blokirali rad skupštinske sednice ispred parlamenta je održan protest njihovih pristalica. Oni su uzvikivali "Želimo Hašima u Dubravi", “Sa lopovima se ne pravi država”, “Lopovi napolje”, “Hoćemo državu sa suverenitetom”, a u jednom trenutku je došlo i do sukoba između policije i demonstranata.

“Mi smo sigurni da poslanici u Skupštini koji su u opoziciji štite Ustav, brane Kosovo i bićemo uz njih i dalje. Ova Vlada nam tokom poslednjih šest meseci šalje signaled a će potpisati sporazum o Zajednici srpskih opština. Svaka Vlada koja bude došla posle ove moraće da vodi računa da ne povredi Ustav, ne krši prava građana I da ne povredi suverenitet države”, rekao je obraćajući se okupljenima zamenik predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ahemt Jusufi.

Prethodno je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto poslanika, nakon što je, kako je naveo, "video da se Skupština pretvorila u instituciju za prikrivanje vladinog kršenja Ustava, u instituciju gde se policija na političku naredbu izbacuje poslanike".

U proteklih šest meseci poslanici opozicije su na sve načine opstruisali rad Skupštine, uglavnom koristeći suzavac u skupštinskoj sali, tražeći poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Opozicija je održala i nekoliko protesta, a poslednji je bio 17. februara sa koga je zatraženo hitno raspisivanje vanrednih izbora.

Pre početka današnje sednice, ispred parlamenta, dve nepoznate osobe gađale su jajima poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, nakon čega je policija je uhapsila jednog od napadača. Samoopredeljenje je nakon napada saopštilo da su Kurtija jajima gađali policajci u civilu.

XS
SM
MD
LG