Linkovi

Isa Mustafa novi predsednik Skupštine Kosova


Sednica kosovske skupštine u Prištini, 17. jula 2014.
Sednica kosovske skupštine u Prištini, 17. jula 2014.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici DPK Hašima Tačija, koji smatraju da današnja odluka kosovskog parlamenta nije u skladu sa Ustavom.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izabran je danas za predsednika Skupštine Kosova. Glasanju nisu prisustvovali poslanici Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, koji smatraju da današnja odluka kosovskog parlamenta nije u skladu sa Zakonima i Ustavom Kosova.

Nakon verifikacije mandata poslanika u novom sazivu Skupštine Kosova i polaganja zakletve, presedavajuća Skupštine iz redova poslanika Demokratske partije Kosova (DSK), Vljora Brovina pokušala da stavi na glasanje kandidaturu Agima Aliua, predloženog kandidata ispred Demokratske partije Kosova. To je izazvalo revolt poslanika Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, koji su nakon toga napustili sednicu.

Zbog nedostatka kvoruma predsedavajuća Skupštine okončala je današnju sednicu, međutim nakon desetak minuta u skupstinšku salu vratili su se svi, sem poslanika Demokratske partije Kosova, a sednicom je predsedavala najstariji poslanik iz redova srpske zajednice Milka Vulić.

Na predlog Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, za predsednika Skupštine Kosova izabran je Isa Mustafa iz Demokratskog saveza Kosova. Od 82 prisutnih za izbor Mustafe glasalo je 65 poslanika.

Nakon glasanja poslanicima se obratio lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa.

“Kao predsednik Skupštine Kosova radiću u interesu svih poslanika, bez obzira kojoj poslaničkoj grupi pripadaju, to je moja obaveza. Radiću na integraciji manjinskih zajednica. Bavićemo se temama ekonomskog razvoja, borbe protiv korupcije, međunarodnih odnosa, kao i dijalogom sa susedima”, rekao je Mustafa.

Izbor predsednika Skupštine Kosova osporili su poslanici Demokratske partije Kosova. Šef ove parlamentarne grupe Adem Grabovci rekao je da je izbor Mustafe na ovaj način nelegalan te da će se to pitanje pokrenuti na Ustavnom sudu.

“Mi imamo naš stav i znate da će Demoktarska partija ovaj slučaj da uputi sudu, jedinom organu koji može pravilno da rastumači i interpretira zakonodavstvo. Prihvatićemo i poštovacemo odluke naše institucije. Ono što se danas desilo nije u skladu sa zakonom i neprihvatljivo je”, kazao je novinarima Grabovci.

S druge strane lider Alijanse za budućnost Kosova smatra da je odluka Skupštine Kosova potpuno legalna.

To je jedina važeća odluka Skupštine i ne verujem da će biti ikakvih poteškoća ni ustavne ni bilo koje“, kazao je Ramuš Haradinaj.

Za Isu Mustafu danas su glasali i srpski poslanici u Skupštini Kosova, a poslanici Pokreta samoopredeljenje su bili uzdržani.

U nama oni koji imaju većinu za formiranje Vlade, mogu da imaju sigurnog i pouzdanog partnera. Mi ćemo zastupati interese srpskog naroda na najbolji mogući način i očekujemo od drugih političkih subjekata, da u saradnji budu korektniji isto onoliko koliko smo mi to i danas pokazali u Parlamentu Kosova i Metohije“, rekao je novinarima predsednik Građanske inicijative „Srpska“ Aleksandar Jablanović

Za potpredsednika Skupštine danas je izabran Glauk Konjufca iz redova samoopredeljenja, kao i Duda Balje iz koalicije “6+ koja” će po rotacionom sistemu ovu funkciju obavljati samo u prvih šest meseci. Predstavnici drugih poslaničkih grupa su najavili da će svoje kandidate predložiti na sledećoj sednici.

XS
SM
MD
LG