Linkovi

Kosovski Srbi o sporazumu


Kosovski Srbi o sporazumu
Kosovski Srbi o sporazumu

Srbi sa Kosova sa kojima je razgovarala ekipa Glasa Amerike uglavnom nisu zadovoljni sporazumom koji su Beograd i Priština danas postigli u Briselu, jer se kako kažu, time neće poboljšati život gradjana, a posebno ne Srba na Kosovu.

Poslanik u Skupštini Kosova Rada Trajković smatra da je medjunarodna zajednica najzaslužnija za današnji dogovor Beograda i Prištine. Po njenim rečima pobednik u ovom dijalogu je narod, a ne političari.

Nisu pobednici ni jedni ni drugi, pobednik je stanovništvo. I Kosova i Metohije i ostatka Srbije, jer se stvaraju uslovi za stabilizaciju regiona, što je najvažnije za sve nas”, kaže Trajkovićeva.

S druge strane Radovan Ničić predsednik Zajednica opština Kosova i Metohije i Dejan Mitić iz Omladinskog centra Gračanica smatraju da današnji dogovor neće ni u čemu doprineti boljem životu gradjana Kosova, a posebno ne Srba. Oni za Glas Amerike kažu da su razgovori Beograda i Prištine daleko od tehničkih čiji je cilj, kako kažu, navodno poboljšanje uslova života gradjana.

Baš me zanima kako će ovaj sporazum uticati na poboljšanje života gradjana Kosova I Metohije, a naročito Srba na Kosovu i Metohiji. Da li će to Priština da predstavlja interese Srba? Ovo je samo dokaz da se Srbija povlači sa Kosova i Metohije”, smatra Ničić.

Dogovor koji je danas postignut u Briselu samo je jedan u nizu koji ništa bolje gradjanima na Kosovu i Metohiji nije doneo. Ne znam kako će ovaj današnji dogovor pomoći gradjanima I poboljšati im uslove života na Kosovu i Metohiji, ja tu ne vidim ništa novo i ništa dobro”, rekao je Mitić.

I predsednik Srpskog nacionalnog veća Dragan Velić smatra da je dogovor Beograda i Prištine štetan ne samo za Srbiju već i za srpski narod na Kosovu.

To je još jedan vid prihvatanja, odnosno priznavanja nezavisnosti Kosova, tako da ne vidim ništa pozitivno što bi se moglo desiti za Srbe ili državu Srbiju”, kaže Velić.

Samostalna liberalna stranka, partija koja je deo vladajuće koalicije na Kosovu pozdravlja postignuti dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova koji je, kako se navodi u saopštenju ove stranke, suštinski važan za procese koji slede nakon usaglašavanja obe strane.


XS
SM
MD
LG