Linkovi

Uticaj kosovskih Srba u delegaciji Prištine


Slobodan Petrović uključen u prištinsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom
Slobodan Petrović uključen u prištinsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom

Srbi sa Kosova smatraju da kosovski Srbi koji su uključeni u delegaciju predsednika Vlade Kosova, Hašima Tačija u razgovorima sa Beogradom, služe samo za propagandu.

U današnjoj šestoj rundi razgovora između Beograda i Prištine u Briselu učesvovali su i kosovski Srbi. U prištinskoj delegaciji bio je zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović, a u beogradskoj šef odeljenja Kancelareije za Kosovo i Metohiju u Gračanici Branislav Stojanović. Od njihovog učešća u dijalogu Srbi sa Kosova ne očekuju mnogo.

“Sastav delegacije Prištine na današnjim razgovorima u Briselu podseća na susret Beograda i Prištine u Rambujeu kada je Milošević imao svoje Albance u delegaciji, kao što i Hašim Tači sad ima svog Srbina”, kaže za Glas Amerike poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković.

S druge strane ona kaže da je veoma važno što je Beograd u svom timu angažovao i Srbina južno od Ibra, ali je istakla da njegova uloga u tom procesu zabrinjava, jer ne postoji nikakva transparentnost.

“Zabrinjava me i sastav beogradskog tima kad su Srbi sa Kosova u pitanju, ne zato što su stranački opredeljeni i zato što ih je Beograd odredio, niti zato što individualno imam primedbe na njih lično, već zbog te zatvorenosti i neinformisanosti i kad odu i kad se vrate iz Brisela. Mi dakle ne znamo šta su oni tamo radili I rekli, da li ih je neko nešto pitao ili su tamo išli samo za slikanje”, kaže Rada Trajković.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Dragan Velić smatra da je odluka Beograda o uključivanju kosovskih Srba u dijalogu sa Prištinom zakasnela, jer dolazi godinu dana nakon početka tih razgovora. Kada je u pitanju prištinska delegacija Velić smatra da ni jednom Srbinu tamo ne bi trebalo da bude mesto jer ta delegacija predstavlja, kako je kazao, kvazi državu Kosovo. Ipak, Velić smatra da su predstavnici kosovskih Srba, kako iz beogradske tako i iz prištinske delegacije, u Brisel, kako je kazao, odvedeni samo radi slikanja, i da oni ne mogu da utiču na bilo kakve odluke.

“Čim dolaze na kraju pregovora oni ne mogu dati nikakav doprinos, već se time želi poslati poruka da eto u tom procesu učestvuju i Srbi sa Kosova, da su oni saglasni sa čitavim procesom pregovora, kao i sa svime što će se u tim pregovorima dogovoriti i kasnije implementirati”, kazao je Velić.

I žitelji Gračanice smatraju da Srbi sa Kosova koji učestvuju u razgovorima u Briselu ne mogu dati neki poseban doprinos dijalogu.

“Odveli su ih tamo samo da bi ih slikali, ne pitaju se Srbi sa Kosova ništa ni od strane Prištine niti Beograda. Oni su samo pijuni.”

“Ne odlučuju ni Beograd ni Priština. Odlučuje zapad”.

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu počeo je skoro pre godinu dana. Tačnije Borko Stefanović i Edita Tahiri prvi put su seli za isti sto 9. marta prošle godine i nekoliko meseci razgovarali o takozvanim tehničkim pitanjima, a oktobra prošle godine došlo je i do susreta premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića. Tek nedavno u dijalog su aktivno uključeni i kosovski Srbi, Slobodan Petrović u delegaciji Prištine, a Krstimir Pantić, Vladeta Kostić i Branislav Stojanović u delegaciji Beograda.
XS
SM
MD
LG