Linkovi

Nikolić razgovarao sa Srbima sa severa Kosova


Sastanak u Predsedništvu Srbije 7. juna 2012.
Sastanak u Predsedništvu Srbije 7. juna 2012.

Predstavnici Srba sa severa Kosova upoznali su tokom sastanka u Beogradu predsednika Srbije sa bezbednosnom situacijom na Kosovu.

Kako je ocenio predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, postoje strukture koje pokušavaju da iskoriste institucionalni vakuum u Srbiji kako bi taj deo pokrajine milom ili silom integrisali u kosovsko društvo.

Po rečima Milovića, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je najavio da će inicirati sastanak sa relevantnim političkim činiocima u Srbiji kako bi se postigao konsenzus oko pitanja Kosova, nakon čega će u proces donošenja platforme sa rešenje tog problema uključiti Srbe i sa severa i iz ostatka pokrajine:

"Očekujemo da se ovde napravi konsenzus i da mi dole zaista znamo kako dalje. Ono što ćemo mi raditi – predsednici opština i načelnik – da ćemo apelovati da se ne naseda na provokacije, jer će provokacija i biti, sa jednim ciljem – da se Srbi optuže da su ti koji remete situaciju", rekao je Milović.

On je izrazio nadu da će iz Kabineta predsednika uskoro dobiti dokumenta koje je Vlada Srbije dogovorila sa Prištinom, a čiji sadržaj do sada nije bio poznat javnosti. Po njegovim rečima, ima puno toga što se pričalo u javnosti, a na papiru sasvim nešto drugo stoji:

"Tražili smo da čujemo istinu oko sporazuma koje je gospodin Borko Stefanović dogovorio u Briselu. Evo samo jedan primer – gospodin Stefanović nama govori da kada su u pitanju tablice i sloboda kretanja, da to ne važi za sever. Ovo su nam jutros dali predstavnici EULEX-a, gde se između ostalog kaže da se moraju uzeti tablice sa KS i RKS, dakle one koje izdaje kosovska vlada."

A kako se ističe u saopštenju iz Kabineta predsednika izdatom posle susreta, Tomislav Nikolić je pozvao gradjane na Kosovu da ne odgovaraju na provokacije i da se uzdrže od nasilnih akcija prema pripadnicima međunarodnih civilnih i vojnih organizacija. Predsednik Srbije je istakao da se pri rešavanju problema Kosova mora postići konsenzus svih relevantnih političkih faktora u Srbiji, kao i da se svi problemi na Kosovu moraju rešavati isključivo mirnim i demokratskim sredstvima.
XS
SM
MD
LG