Linkovi

Kosovski Srbi u Beogradu


Sastanak predstavnika Srba sa Kosova i premijera Srbije Aleksandra Vučića, 11. mart 2015.
Sastanak predstavnika Srba sa Kosova i premijera Srbije Aleksandra Vučića, 11. mart 2015.

Direktor kancelarije za KiM kaže da moraju da se ispoštuju elementi iz koalicionog sporazuma sa albanskim partijama.

Srpski predstavnici neće ući u Vladu Kosova i pokrajinske institucije dok se ne ispoštuju elementi iz koalicionog sporazuma sa albanskim partijama i Srbi ne uvaže u političkom smislu, rekao je danas direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, kojem je prisustvovao premijer Aleksandar Vučić, Đurić je najavio da će predstavnici svih 10 srpskih opština na Kosovu i Metohiji održati zajedničku sednicu, i dodao da je to način da dođu do političkog jedinstva i svojih političkih institucija.

"Srpska lista se složila, u konsultacijama sa predsednikom i predstavnicima Vlade da je spremna da razgovara sa predstavnicima albankih političkih partija na Kosovu, ali ne prihvatajući zastrašivanje i ponižavanje, kao metod političkog delovanja. Ne prihvatajući ni razloge zbog kojih je jedan od srpskih članova pokrajinske Vlade iz te Vlade ostranjen", rekao je Đurić.

Predsednik Srpske liste, i doskorašnji ministar u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović, rekao je da je izjava koja je bila povod za njegovu smenu bila odmerena i dodao da Srbi treba da budu još jedinstveniji i čvršći.

"Moje vraćanje u institucije privremene Vlade u Prištini ne bi bilo korisno, prvenstveno ni za građane koje tamo predstavljamo, a sa druge strane ni za Srpsku listu. Jednostavno, taj vid dalje političke borbe za mene u ovom trenutku ja lično smatram da je nemoguć. Ja ću svoju političku borbu na očuvanju srpskih interesa na Kosovu nastaviti sa pozicije predsednika Srpske liste", poručio je Jablanović.

Na pitanje šta će biti sa stvaranjem Zajednice srpskih opština, Đurić je rekao da postoji prilično jasan odgovor u kom pravcu se to kreće.

To je dobar put, treba da stvaramo događaje na terenu, a o njihovom formalizovanju da razmišljamo kasnije, istakao je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, i dodao da predstavnici Srba sa Kosova imaju punu podršku Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG