Linkovi

Zahtev odbornika sa severa Kosova


Zahtev odbornika sa severa Kosova

Uz obrazloženje da su se sastali u Beogradu kako bi pokazali koliko im je stalo do podrške Srbije, predstavnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbacili su zahtev za ukidanje paralelnih institucija i zatražili su danas vlasti u Srbiji da ne prihvati zajednički carinski pečat sa Kosovom.

Predstavnici četiri opštine sa severa Kosova održali su danas zajednički sastanak u Beogradu sa koga su zatražili odlučnije delovanje države u odbrani nacionalnih interesa na Kosovu.

Predstavnici opština Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić zahtevaju povratak administrativnih prelaza na severu Kosova na režim od pre 25. jula, a od Beograda očekuju da na pregovorima u Briselu 2. septembra ne prihvati zajednički carinski pečat sa Kosovom, jer bi to po njihovoj oceni bilo priznavanje nezavisne države.

U zaključcima sa sednice koja je održana u prostorijama beogradske opštine Stari grad odbačen je zahtev za raspuštanje institucija na severu Kosova, a poruka sa tim zahtevom, koji je izrekla nemačka kancelarka Angela Merkel prilikom posete Beogradu, ocenjen je kao ultimatim.

Posle prvog dela sednice formirane su četiri delegacije koje su otišle na zakazane sastanke sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, zamenikom premijera Ivicom Dačićem, partijarhom Irinejem i ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Konuzinom.


XS
SM
MD
LG