Linkovi

Sastanak predstavnika srpskih opština na Kosovu


Na prvom zajedničkom sastanku predsednika i odbornika u opštinama sa srpskom većinom, političkih predstavnika koji su napustili institucije u Prištini i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije doneta je odluka o zaštiti prava srpskog naroda.

Jedinstveno političko delovanje na zaštiti prava Srba kroz snažnu Zajednicu srpskih opština, glavna je poruka sa današnjeg prvog zajedničkog sastanka predstavnika svih 10 većinski srpskih opština na Kosovu. Sastanku koji je održan u Gračanici prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić.

Na prvom zajedničkom sastanku predsednika i odbornika u opštinama sa srpskom većinom, političkih predstavnika koji su napustili institucije u Prištini i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju doneta je odluka o jedinstvenom političkom delovanju, zaštiti prava i ostvarivanju interesa srpskog naroda kroz formiranje snažne Zajednice srpskih opština.

Još jedan od deset zaključaka sa sastanka je da se srpskom narodu obezbedi poštovanje ustavnih i zakonskih odredbi vezanih za zastupljenost Srba u institucijama i javnim preduzećima na svim nivoima.

Zatražena je i, kako se navodi u zaključcima, adekvatna zastupljenost Srba u pravosudnom sistemu, imenovanje notara, sudija, tužilaca i administrativnih radnika u pravosuđu, priznavanje licenci Advokatske komore Srbije i hitno oslobađanje političkih zatvorenika i obustavljanje politički motivisanih postupaka.

U delu koji je bio otvoren za javnost zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je da mržnja na Kosovu mora da prestane i da o slobodi nema pregovora.

"Ne pristajemo da nam se sloboda daje na kašičicu mestimično i povremeno, o slobodi se ne pregovara. Ako nam je ne date svojevoljno sami ćemo je oteti", rekao je Stojanović,

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Ljubomir Marić pozvao je međunarodnu zajednicu da bude primer iskrenog pristupa i podrške svima na Kosovu i pokaže veličinu i snagu evropskih vrednosti.

"Mi ne tražimo i ne želimo da utičemo i odlučujemo o sudbini drugih, ali sa pravom želimo da utičemo na svoj život i na svoju sudbinu, da imamo sigurnost i zaštitu kako bismo se mogli posvetiti konkretnim egzistencijalnim pitanjima, presudnim za opstanak našeg naroda", kazao je Marić.

Zajedničkom sastanku u Gračanici prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić.

"Došao sam u ime Vlade Republike Srbije da vam poručim da će država Srbija uvek biti sa vama i da nikada neće teret naše borbe, za ono što mi smatramo ispravnim stavom kada je u pitanju status Kosova, svaljivati na vaša leđa", rekao je Đurić.

Predstavnici srpskih opština zatražili su i, kako se navodi u zaključcima, istinsku zaštitu srpskog jezika, identiteta, kulture, kulturnog nasleđa i prava na informisanje i ispunjenje obećanja koju su im dali koalicioni partneri iz Vlade Kosova, a to je zaustavljanje privatizacije u srpskim sredinama.

Predstavnici Srba u centralnim kosovskim institucijama zamrzli su svoj status nakon što je Aleksandar Jablanović smenjen sa mesta ministra za zajednice i povratak posle izjave u kojoj je nazvao divljacima Albance koji su kamenovali raseljene Srbe u Đakovici 6. januara ove godine.

XS
SM
MD
LG