Linkovi

Trajković: Tražiti rešenje za sve Srbe


Premijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Ivica Dačić sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton
Premijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Ivica Dačić sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton

U poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, kao član beogradske delegacije po prvi put učestvovao je i predstavnik Srba južno od reke Ibar.

Pojedini predstavnici Srba sa Kosova smatraju da je to veoma značajno i da će vreme pokazati da li se radi o simboličnom ili praktičnom potezu Beograda.

Na poslednjem sastanku izmedju pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu prisustvovao je i Vladeta Kostić novoimenovani načelnik Kosovskog upravnog okruga, institucije koja na Kosovu funkcioniše po sistemu Republike Srbije. Kostić koji je član beogradske delegacije u razgovorima sa Prištinom za Glas Amerike kaže da Vlada Sbije ovim pokazuje da vodi brigu o Srbima na celoj teritoriji Kosova.

“Samo moje prisustvo u Briselu pokazuje ozbiljnost ove Vlade Srbije i to je još jedan dokaz da Srbi južno od Ibra neće biti zaboravljeni i prepušteni sami sebi”, rekao je Kostić.

Aktivno učešće predstasvnika Srba južno od Ibra u procesu dijaloga Beograda i Prištine bilo je neophodno mnogo ranije, jer rešenje treba tražiti za sve Srbe, a ne samo za one na severu Kosova, smatra poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković.

“To se uklapa u platformu koju je gospodin Nikolić predložio, gde je na jedan način tražio sveobuhvatno rešenje za sve Srbe koji su ostali na ovom prostoru, bez obzira geografski gde se nalaze”, kaže Rada Trajković.

I Randjel Nojkić. predsednik Srpskog pokreta obnove na Kosovu. smatra da učešće predstavnika Srba južno od Ibra na razgovorima u Briselu znači da je Beograd uozbiljio svoj stav prema rešenju problema na Kosovu i kako je kazao shvatio da problemi Srba ne mogu da se rešavaju samo preko potreba Srba severno od Ibra.

“S druge strane bez obzira ko god da je otišo on je preuzeo na sebe veliku odgovornost, zapravo ako Srbi južno od Ibra ne budu zadovoljni rešenjem ili ako se Beograd bude oglušio o problem Srba južno od Ibra, svu odgovornost će preuzeti predstavnik Srba koji je otišao u Brisel. Na taj način vrlo jasno ćemo znati da li su tog predstavnika zvali samo simbolično, ili su ga praktično pozvali”, rekao je Nojkić.

Protekla runda razgovora Beograda i Prištine bila je peta po redu i završena je bez dogovora. Teme razgovora bile su institucije na severu Kosova i status oficira za vezu u Beogradu i Prištini. Nastavak dijaloga zakazan je za 4.mart kada se očekuje da će ponovo na dnevnom redu biti transformacija institucija Republike Srbije na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG