Linkovi

Sporazum Beograda i Kfora


Slovenacki vojnici Kfora u patroli kod mesta Rudare gde srpsko stanovništvo blokira puteve ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.
Slovenacki vojnici Kfora u patroli kod mesta Rudare gde srpsko stanovništvo blokira puteve ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Komandant KFOR-a i predstavnici Vlade Srbije postigli su dogovor o rešenju krize na severu Kosova, što je potvrdio i premijer Kosova Hašim Tači. On je naveo da će prema sporazumu snage KFOR-a ostati na graničnim prelazima Jarinje i Branjak do sredine septembra i da će ta dva prelaza biti označeni kao vojne bezbednosne zone.

Tači je dodao da će Kosovo nastaviti svoj trgovinski embargo prema Srbiji i da prema sporazumu nikakva komercijalna roba neće moći da prelazi iz Srbije na Kosovo, dok dve strane sledećeg meseca ne nastave dijalog. On je ocenio da je Kosovo "konačno ostvarilo kontrolu nad svojim granicama".

Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da je postignut privremen sporazum koji "nije idealan, ali da obezbedjuje mir" i pozvao gradjane da podrže sporazuma, iza kojeg je stala država Srbija. Medjutim, meštani Rudara odlučili su da neće obustaviti blokadu pre sednica skupština srpskih opština na severu Kosova, koje bi trebalo da se održe sutra.

Ranije danas, komandant KFOR-a Erhard Biler najavio je da su dve strane blizu rešenja za krizu na severu Kosova. Biler je trenutnu situaciju u ovom delu Kosova ocenio mirnom i stabilnom.

Posle potpisivanja sporazuma o transferu i kontroli toksičnog materijala na Kosovu sa KFOR-a na Ministarstva za zaštite okoline i prostornog planiranja i bezbedonosnih snaga, Biler je istakao:

Mislim da je u interesu i Kosova i Srbije da dođu do zajedničkog razumevanja veoma brzo, da se smiri situacija i drži pod kontrolom. Poslednjih dana imali smo veoma konstruktivne sastanke između Vlade Kosova i KFOR-a, KFOR-a i predstavnika Vlade Stbije i predstavnika ljudi na severu“.

Biler je trenutnu sitaciju na severu ocenio mirnom i objasnio da to znači da je KFOR pruzeo kontrolu na administarnivnim prelazima, kao i da ta vojna misija dobija direktive iz NATO-a. On je istakao da KFOR ne sprovodi odluku vlade Kosova o zabrani ulaska srpske robe i ocenio da na severu Kosova nema humanitarne krize

To je moj lični utisak na osnovu mnogih poseta koje sam imao na severu. Ipak, ukoliko relevantne međunarodne organizacije - kao što je na primer Međunarodni crveni krst, misle da bi trebalo da dopreme humanitarnu pomoć, poput brašna, semena i slično, sigurno neću to sprečavati, rekao je komandant KFOR-a.

Ministar bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku rekao je da je Vlada Kosova apsolutno resena da ne odustane od pozicija i odluka koje je ranije donela, kada je u pitanju sever Kosova.

Ni u jednom trenutku nije bilo price o mogucnosti odustajanja od stavova koje je zauzela vlada. Držaćemo se ovih odluka i ići ćemo do kraja. To je bila ispravna, legitimna i ustavna odluka. To su naše granice i vlada je uradila ono što treba da uradi svaka vlada jedne suverene drzave”, rekao je Čeku.

Komandant KFOR-a je ocenio da potpisivanje sporazuma o transferu i kontroli toksičnog materijala na Kosovu, sa KFOR-a na kosovske institucije predstavlja još jedan primer napretka na Kosovu. KFOR je programe inspekcije toksičnog industrijskog materijala sprovodio od 1999. godine na 94 lokacije, od kojic ce 23 koje su procenjene kao lokacije visokog rizika i dalje ostati u nadleznosti KFOR-a.

XS
SM
MD
LG