Linkovi

Kosovska vidjenja srpske kandidature


Kosovska vidjenja srpske kandidature

Dobijanje statusa kandidata za ulazak Srbije u Evropsku uniju jeste značajan korak za dalji tok dijaloga Beograda i Prištine, ocenjuje se na Kosovu. I albanski i srpski predstavnici vlasti i nevladinog sektora upozoravaju, da od ishoda predstojecih izbora u Srbiji zavisi i dalji tok pregovora ili mogućih uslovljavanja za Srbiju.

Posle dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU odnosi Beograda i Prištine trebalo bi da budu znatno relaksiraniji, što je od ogromnog značaja za budući dijalog, ocenjuje Vesimir Savić, poslanik u Skupštini Kosova.

“Mislim da je to dobra vest i za Kosovo i za ceo region, jer dobijanje kandidature Srbije na neki način garantuje nastavak dijaloga Beograda I Prištine”, smatra Savić.

Politički analitičar iz Prištine Behljulj Bećaj za Glas Amerike kaže da je kandidatura Srbije za ulazak u EU dobra ne samo za Kosovo vec za čitav region i smatra da bi većina balkanskih država mnogo ranije bila u EU da kao kriterijumi za ulazak nisu postavljeni političko strateški ciljevi. On smatra da ova kandidatura neće bitno uticati na buduće odnose Beograda i Prištine, već da će ti odnosi zavisiti od toga ko će formirati vlast u Srbiji nakon izbora.

“Ukoliko dodje do smene vlasti u Beogradu mislim da će se onda preispitati celokupan odnos i verovatno će doći do velikih prepreka u budućim odnosima što se dijaloga tiče i nekih otvorenih pitanja koja su ostala otvorena i posle svega što se dogodilo do sada”, rekao je Bećaj.

Saša Djokić, poslanik u Skupštini Kosova, smatra da je kandidatura za članstvo Srbije u Evropsku uniju samo početak i da će napredak Srbije na putu ka Evropi biti uslovljen još mnogim zahtevima kada je Kosovo u pitanju.

“Srbija može da očekuje zahteve za ukidanjem takozvanih paralelnih institucija Srbije koje deluju na prostorima Kosova I Metohije, a najverovatnije I jedan od uslova biće da Srbija ne raspisuje više lokalne izbore na Kosovu”, kaže Djokić.

Srpsko nacionalno veće severnog Kosova saopštilo je da je dobijanjem kandidature za članstvo u Evopsku uniju Srbija prihvatila gašenje, kako se navodi, “srpskih državnih institucija na severu Kosova i potpunu albanizaciju ovog dela Kosova”.XS
SM
MD
LG