Linkovi

Tači: Sprečićemo izbore


Tači: Sprečićemo izbore
Tači: Sprečićemo izbore

Vlada Kosova neće dozvoliti da Srbija organizuje ne samo lokalne već ni parlamentarne i predsedničke izbore na Kosovu, izjavio je danas premijer Kosova Hašim Tači. S druge strane Srbi u Gračanici smatraju da odustajanje Srbije da na Kosovu organizuje lokalne izbore vodi ka priznanju nezavisnosti Kosova i gašenju srpskih institucija.

Vlada Kosova upotrebiće sve ustavne i zakonske mehanizme kako ne bi došlo do toga da Srbija na Kosovu organizuje izbore, rekao je na sednici Vlade premijer Kosova Hašim Tači. On je kazao i da je stav Srbije za održavanje izbora na Kosovu “u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, i mišljenjem Međunarodnog suda pravde”.

Srbija ne može da organizuje izbore na Kosovu, govorim o lokalnim izborima, parlamentarnim i predsedničkim. U isto vreme vlada Kosova je u potpunosti spremna da ispoštuje evropski model o dvojnom državljanstvu, zakone i Ustav Kosova kao i plan predsednika Ahtisarija. Evropski model sadrži sva ona dokumenta koja je odobrio Parlament Kosova, Ahtisarijev plan, Ustav Republike Kosovo i zakone Kosova o pravima na dvojno državljanstvo. Pravo na dvojno dravljanstvo ne važi samo za jednu zajednicu, a za drugu ne. Ono važi za sve gradjane Republike Kosovo bez obzira na njihovu etničku pripadnost”, kazao je Tači.

S druge strane predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Dragan Velić smatra da neodržavanje lokalnih izbora nije dobro ni za Srbe na Kosovu, niti za državu Srbiju, jer je to, kako kaže, korak ka gašenju srpskih institucija.

To će biti sasvim sigurno gašenje srpskih institucija Republike Srbije, a samim tim i odricanje od dela teritorije, odnosno od Kosova i Metohije od strane Republike Srbije, ako pođemo tim putem. Zato smatram da je vrlo važno da se ovi izbori na svim nivoima organizuju i na Kosovu i Metohiji”, rekao je Velić.

Srbija je od organizovanja lokalnih izbora na Kosovu odustala nakon odgovora UNMIK-a da Beogradu ne može da pruži pomoć oko organizacije tih izbora. Medjutim predstavnici Srba sa severa Kosova najavljuju da će organizovati lokalne izbore za opštinu Zvečan i Zubin potok .
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi ponovio je danas da će policija, uz pomoć EULEKS-a i KFOR-a, učiniti sve kako bi sprečila održavanje lokalnih izbora na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG